Încrederea în economia zonei euro continuă să crească

- Advertisement -

Indicatorul privind încrederea în economia zonei euro a continuat să crească în iulie, după alte două luni de creştere, conform datelor anunţate astăzi de Comisia Europeană. Încrederea în economia zonei euro a crescut peste aşteptări încă din iunie, respectiv la 91,3, indicatorul de sentiment economic ajungând apoi în iulie la 92,5. Încrederea în economia zonei euro este un indicator de tip compozit, reflectând cinci indicatori cu ponderi diferite, respectiv încrederea în industria zonei euro, în servicii, în sectorul construcţiilor, în retail, precum şi încrederea consumatorilor.


Deocamdată pare puţin probabil ca BCE să decidă noi scăderi ale dobânzii de referinţă

„Aşadar per ansamblu, la nivelul celor 17 state membre ale zonei euro, primim semnale pozitive atât din zona de business, cât şi din cea a consumului, posibil inclusiv ca efecte ale relaxării monetare din luna mai, pusă în aplicare de Banca Centrală Europeană. Prin urmare, pentru moment nu ne aşteptăm la continuarea scăderii ratei de dobândă pe parcursul următoarelor şedinţe BCE, însă acest lucru nu este exclus spre finalul anului, dacă economia reală nu va continua trendul creat”, a declarat Cosmin Enache, Director de Operaţiuni al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie românească ce a devenit formator de piaţă pe piaţa extrabursieră de Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri).

Deşi atât încrederea în industrie, cât şi cea în servicii, precum şi încrederea consumatorilor au crescut în ultimele luni, aceşti indicatori se află însă încă în zona negativă (sub zero). Separat, indicatorul privind mediul de afaceri din zona euro a înregistrat, la rândul său, o evoluţie bună în ultimele luni, ajungând de la -1,04 în aprilie, la -0,53 valoarea anunţată pentru iulie. „În acelaşi timp, la nivelul întregii zone euro, ZEW Economic Sentiment a depăşit estimările iniţiale, valoarea publicată în iulie (32,8) fiind a treia cea mai ridicată valoare a acestui an după cele înregistrate în februarie şi, respectiv, martie”, a mai precizat Enache.

Indicatorul de sentiment economic publicat de institutul ZEW pentru luna iulie a sugerat însă o uşoară înrăutăţire a climatului economic în Germania, valoarea publicată (36,3) infirmând aşteptările pieţei şi poziţionându-se sub cifra anterioară (38,5). De altfel, referitor la economia Germaniei, inclusiv indicatorul IFO a avut evoluţii destul de puţin convingătoare în ultimele luni.

Semnalele sunt încă divergente

„În concluzie, semnalele sunt încă divergente: pe de o parte se înregistrează un climat optimist la nivelul celor 17 state euro, iar de celaltă parte Germania – cea mai puternică economie din regiune – se plasează într-un oarecare „con de umbră”, întrucât sectorul privat este încă pesimist cu privire la şansele revitalizării economice în următoarea jumătate de an. Considerăm însă foarte important faptul că în ultimele luni încrederea în consum a continuat să se îmbunătăţească, consumatorii europeni luând în calcul alocarea unei părţi din ce în ce mai mari din veniturile obţinute pentru cheltuielile de consum. Consumul reprezintă o componentă foarte importantă în calculul creşterii economice, o revenire pe acest segment susţinând în cele din urmă o revenire pe creştere economică a zonei euro”, a încheiat Cosmin Enache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Sfaturi practice: Cum poti reduce costurile la energie cu ajutorul iluminatului inteligent

Becurile economice sau cu LED pot aduce economii anuale...

Leul rezistă la tsunami-ul pornit din China

Încetinirea ritmului de creştere al celei de a doua...

Săptămâna trecută, cursul euro nu a trecut de 4,48 lei

Euro a început intervalul direct pe creștere, la un...

Leul a încheiat săptămâna pe apreciere

Pentru a preîntâmpina un cutremur, în cazul intrării în...

ANAF a întocmit bilanțul pe primele patru luni! Colectare cu peste 6,4 miliarde de lei, față de 2014

Fără o fiscalitate scăzută, prosperitatea mediului de afaceri rămâne...