Potrivit descrierii oficiale a proiectului, „EU Media Bridge” creează o punte de legătură între România şi Serbia, prin cei doi parteneri: Radio Zrenjanin şi Centrul Regional de Formare Continuă pentru Administraţia Publică Locală – Timişoara. Proiectul doreşte să aibă un impact direct asupra creşterii calităţii informaţiei diseminate publicului larg de către media.
Astăzi, la Timișoara, s-au întâlnit jurnaliști, studenți și profesori universitari de ambele părți ale graniței pentru a face o radiografie a libertății presei din cele două țări partenere. Astfel, în timpul discuțiilor s-a stabilit nivelul de independență financiară și politică a mass-mediei, relația pe care o au consumatorii de știri cu presa, cât și practicile profesionale, sau deontologia jurnalistului.
Veștile nu sunt tocmai bune. România se clasează, potrivit „Reporters without borders” (organizație care monitorizează liberate presei în apropae toate țările lumii) pe locul 45 (în scădere) între Papua Noua Guinee și Statele Unite ale Americii. Vecinii noștri sârbi sunt cu 9 poziții mai în spate, pe locul 54.
Mai mult, conform specialiștilor, mass-media din România suferă de politizare și din cauza intereselor economice ale patronilor de trusturi. Un exemplu pentru aceste afirmații îl reprezintă cazul RMCG, protestele anti-exploatare de la Roșia Montană nefiind difuzate de toată presa românească.
Cele cinci criterii după care s-au formulat concluziile pe marginea libertății presei au fost: 1. Liberatea cuvântului; 2. Practicile profesionale în jurnalism; 3. Pluralitatea știrilor; 4; managementul afacerilor; 5. Insituțiile suport.
O altă problemă semnalată de delegația românească a fost infuzia prea mare de absolvenți de jurnalism în raport cu numărul de joburi disponibile în domeniu, la nivel national.