Artista a debutat pentru prima dată în anul 1921 pe scena Căminului Cultural „Cărămidarii de Jos”, la serbarea de sfârșit de an a Școlii nr. 11 din Tăbăcari, apoi pe scena Liceului „Ion Heliade Rădulescu”. Mai târziu, la vârsta de 17 ani, se angajează la un restaurant din centrul capitalei, loc ce-i deschide calea, aflând că cei de la Teatrul Cărăbuș erau în căutare de tinere talente cu înclinări spre muzică ușoară. Sub pseudonimul „Mary Atanasiu”, artista își face intrarea atât în cultura muzicală cât și în cea a poporului român.
Maria Tănase a avut un repertoriu alcătuit din aproape 400 de cântece din toate regiunile României. Regina cântecului popular este interpreta celebrelor piese “Bun ii vinul ghiurghiuliu”, “Aseară ți-am luat basma”, . “Cine iubește și lasa”, “Ciuleandra” și multe altele. Artista a străbătut lumea (Bulgaria, Iugoslavia, Turcia, Franţa, America) împărtășindu-le și altora talentul ei, o bucată din folclorul român.
În ceea ce privește viața sa personală, a fost căsătorită cu juristul Clearch Raul Victor Pappadopulo-Sachelarie însă marea ei dragoste a fost centrată pe celebrul sculptor Constantin Brâncuși. Maria Tănase a fost și agentă a Serviciului Special de Informații.
La vârsta de 50 de ani, viciile au condus-o spre sfârșit fiind răpusă de cancer pulmonar. Decesul artistei a fost considerat zi de doliu național iar înmormântarea ei a strâns aproape un million de oameni ce au venit să o conducă pe un ultim drum.
Site-ul Google deține un logo “schimbător” în funcție de anumite evenimente sau personalități din trecut ce au avut un impact asupra lumii. Deși nu este o situație foarte comună, motorul de căutare omagiază un secol de la nașterea “Păsării măiestre”, acesta purtându-i chipul.