Maria Tănase, sărbătorită de Google. Logo-ul motorului de căutare îi poartă chipul

- Advertisement -

Artista a debutat pentru prima dată în anul 1921 pe scena Căminului Cultural „Cărămidarii de Jos”, la serbarea de sfârșit de an a Școlii nr. 11 din Tăbăcari, apoi pe scena Liceului „Ion Heliade Rădulescu”. Mai târziu, la vârsta de 17 ani, se angajează la un restaurant din centrul capitalei, loc ce-i deschide calea, aflând că cei de la Teatrul Cărăbuș erau în căutare de tinere talente cu înclinări spre muzică ușoară. Sub pseudonimul „Mary Atanasiu”, artista își face intrarea atât în cultura muzicală cât și în cea a poporului român.

Maria Tănase a avut un repertoriu alcătuit din aproape 400 de cântece din toate regiunile României. Regina cântecului popular este interpreta celebrelor piese  “Bun ii vinul ghiurghiuliu”,  “Aseară ți-am luat basma”, . “Cine iubește și lasa”, “Ciuleandra” și multe altele. Artista a străbătut lumea (Bulgaria, Iugoslavia, Turcia, Franţa, America)  împărtășindu-le și altora talentul ei, o bucată din folclorul român.

În ceea ce privește viața sa personală, a fost căsătorită cu juristul Clearch Raul Victor Pappadopulo-Sachelarie însă marea ei dragoste a fost centrată pe celebrul sculptor Constantin Brâncuși. Maria Tănase a fost și agentă a Serviciului Special de Informații.

La vârsta de 50 de ani, viciile au condus-o spre sfârșit fiind răpusă de cancer pulmonar. Decesul artistei a fost considerat zi de doliu național iar înmormântarea ei a strâns aproape un million de oameni ce au venit să o conducă pe un ultim drum.

Site-ul Google deține un logo “schimbător” în funcție de anumite evenimente sau personalități din trecut ce au avut un impact asupra lumii. Deși nu este o situație foarte comună, motorul de căutare omagiază un secol de la nașterea “Păsării măiestre”, acesta purtându-i chipul.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Folclor si dans contemporan, intr-un proiect european implementat de Teatrul Maghiar din Timisoara

Spectacol inedit pe scena Sălii Studio a Teatrului Maghiar...

Ziua Brancusi, sarbatorita la Bastionul Theresia din Timisoara

Asociația Culturală Constantin Brâncuși împreună cu Asociația Fiii Gorjului...

Statuia lui Brâncuși trebuie să fie a României! Ministrul Culturii, Kelemen Hunor inițiază cumpărarea ”Cumințeniei Pământului”

Memorandumul aprobat de Guvern prevede constituirea comisiei care urmează...

Costume populare bănăţene, în cadrul expoziţiei dedicate de la Iulius Mall Timişoara

Frumoasele exponate vor putea fi admirate la parterul mall-ului...

Muzeul Satului Bănăţean se bucură de un nou pavilion expoziţional

Construcţia are o suprafaţă de 2.682 de metri pătraţi,...