Astfel pentru păstrarea acestei moşteniri culturale, Primăria Timişoara vine în sprijinul proprietarilor cu un noi program de sprijin financiar care e menit să fie mult mai flexibil şi uşor de accesat. În speranţa creşterii numărului de clădiri istorice reabilitate în anul viitor.
“În această iarna, sperăm să treacă Hotărârea de Consiliu pentru realizarea proiectelor tehnice şi a clasamentului ce va conţine lista proprietarilor cu clădiri istorice ce trebuie reabilitate. Asta pentru a putea să ne încadrăm din timp în buget” a spus viceprimarul Dan Diaconu. “Vom avea o sumă importantă anul viitor în buget pentru acest proiect”
Dezbaterea publică va avea loc Vineri – 18 octombrie, ora 13.00 în sala de consiliu de la etajul I al Primăriei. Dezbatere publică pe marginea “Proiectului de Hotărâre privind aprobarea Programului de sprijin financiar acordat proprietarilor de clădiri istorice din zona de acţiune prioritară a Municipiului Timişoara.”
În noul proiect contribuţia Municipiului Timişoara va fi următoarea:
- 20% din valoarea facturilor decontate executantului lucrărilor – sub formă de “grant” va fi sprijin financiar nerambursabil acordat de autoritatea publică finanțatoare în cadrul prezentului Program
- 80% din valoarea facturilor decontate executantului lucrărilor – sub formă de contribuţie financiară – finanțare rambursabilă acordată de autoritatea publică finanțatoare în cadrul prezentului Program
Astfel, conform viceprimarului Dan Diaconu “Un procent de finanţare de 20% revine primăriei care îl va suporta din bugetul local, iar restul de 80% care revin în sarcina proprietarilor sunt returnaţi timp de 10 ani – fără dobândă – bugetului local.”
După şi în cazul aprobării hotărârii de consiliu local, anunţul de participare se va publica pe www.primariatm.ro şi în ziarele locale. Apoi, în termen de 30 de zile de la publicarea anunţului, se pot depune dosarele de participare la program. Dosare ce vor putea fi depuse la Primăria Municipiului Timişoara – camera 12.
Cei care nu se vor înscrie voluntar, vor avea faţadele reabilitate obligatoriu. “Avem mai multe tipuri de intervenţie conform legii, aici vorbim pe de o parte de somaţie şi ulterior după trecerea unui an în care nu s-au luat măsuri, primăria are dreptul să ia măsurile proprii, adică să refacă faţada şi să îşi recupereze ulterior banii, sau proprietarii vin voluntari în cadrul programului şi reuşim ca împreuna să refacem aceste faţade” – a mai declarat viceprimarul Dan Diaconu
Sursa foto: eyeinthesky