Proiectul a vizat 818 persoane private de libertate din penitenciarele Timişoara, Satu Mare şi Botoşani. Acesta a luat naştere într-un context în care societatea trebuie să înţeleagă că persoanele condamnate se vor întoarce inevitabil acolo, precum şi din simplul motiv conform căruia „ştim că cineva care îşi doreşte o şansă în plus va fi dispus să muncească înzecit pentru ea”.
Soluţia propusă a fost reeducarea, mai precis, specializarea într-o meserie care le va fi de folos celor încarceraţi, după liberare. Activitatile proiectului au avut în vedere promovarea de oportunităţi egale în accesarea pieţei muncii pentru grupul de persoane care actualmente prezintă cea mai slabă integrare, dintre toate grupurile sociale, în domeniul de lucru. Cele patru programe au luat în vizor formarea profesională în domeniul construcţiilor şi al creşterii animalelor.
La Timişoara, numărul persoanelor selectate pentru proiect a fost cel mai mare, de 681. Etapa practică a avut ca şi rezultat amenajarea şi dezvoltarea unei ferme zootehnice de ovine şi bovine. Reabilitarea completă şi echiparea fermei deţinută de Penitenciarul oraşului Timişoara, în locaitatea Buziaş, ce s-a realizat la standarde europene. Instituţia corecţională de pe strada Popa Şapcă este lider de parteneriat în program, derulat încă din anul 2011, alături de acesta s-a implementat în derularea cursurilor si Fundaţia Şcoala de Afaceri şi Meserii Timişoara.
Finalizarea proiectului a regăsit statistici îmbucurătoare, dintre cele 510 persoane ce au participat la cursurile de calificare în domeiul construcţiilor, peste 90% s-au calificat: 298 ca şi lucrător finisor pentru construcţii, 77 ca tâmplar universal şi 89 ca şi confecţioner tamplarie-aluminiu şi mase plastice. Dintre cele 304 persoane participante la cursul de lucrător în creşterea animalelor, 290 au fost calificate.
foto: Constantin Duma