O asemenea lege este necesară pentru a proteja România şi poporul român împotriva creşterii numărului acţiunilor şi declaraţiilor jignitoare şi ofensatoare la adresa sa, a factorilor săi constitutivi şi a simbolurile naţionale.
Prezenta lege constituie o întărire şi o protecţie pentru câteva articole esenţiale din Constituţia României, precum cele referitoare la caracterul naţional, unitar şi indivizibil al României, la teritoriul naţional, la limba oficială, la Ziua Naţională şi la drapel.
Proiectul de lege aduce precizări clare asupra noţiunii de leznaţiune şi scoate de sub incidenţa legii, pentru a evita orice confuzie, criticile aduse puterii politice, instituţiilor statului sau persoanelor cu funcţii publice, aşa încât sub nicio circumstanţă această lege nu ar putea fi folosită împotriva libertăţii de exprimare a opiniei publice sau a criticii sau acţiunii democratice din partea mass-media, a cetăţenilor sau a opoziţiei de orice fel (politice sau civice) împotriva puterii politice sau a activităţii politice şi instituţionale.
Această lege doreşte să interzică jignirile aduse României, simbolurilor sale şi poporului român fără să lezeze în niciun fel criticile fireşti într-o societate democratică.
„Astăzi depun la Parlament un proiect legislativ care îşi propune să combată faptele, declaraţiile şi acţiunile de leznaţiune, adică orice jignire sau ofensă adusă poporului şi naţiunii române, României sau simbolurilor sale naţionale. Consider că o asemenea lege era necesară pentru a proteja România şi poporul român împotriva creşterii numărului acţiunilor şi declaraţiilor jignitoare şi ofensatoare la adresa sa” a spus iniţiatorul acesteia, Bogdan Diaconu (deputat PSD).