Administaţia Bazinală de Apă Banat implementează proiectul “Refacere consolidări canal Bega în municipiul Timişoara, judeţul Timiş” ce va fi finalizat până la 3 martie 2015. Scopul proiectului este acela de a reda canalului Bega, intravilan Timişoara, secţiunea, folosinţele şi aspectul iniţial.
Obiectivele generale ale proiectului sunt, în primul rând, garantarea siguranţei obiectivelor şi construcţiilor adiacente canalului, a siguranţei cetăţeanului, cât şi a siguranţei în exploatare a canalului Bega, dar şi asigurarea capacităţii de transport a albiei, susţinerea interesului şi a preocupărilor administraţiei locale privind canalul Bega.
Obiectivele specifice ale proiectului urmăresc: realizarea lucrărilor hidrotehnice pentru reducerea riscului de inundaţii pe canalul Bega, protejarea împotriva inundaţiilor a unui număr de aproximativ 319.279 de locuitori din municipiul Timişoara şi a 45 de gospodării individuale (case şi anexe gospodăreşti), a obiectivelor socio-economice, a infrastructurii de transport şi de telecomunicaţii şi a reţelelor de utilităţi (energie electrică, alimentare cu apă, canalizare), utilizarea adecvată a resurselor pentru realizarea, întreţinerea şi exploatarea infrastructurii de apărare şi a măsurilor de reducere a riscului la inundaţii în arealul străbătut de cursul de apă, asigurarea spaţiului pentru transportul debitelor mari lichide şi solide şi pentru reducerea gradului de poluare a apei.
Finanţarea proiectului este asigurată în proporţie de 90% din fondurile Uniunii Europene, restul de 10% este asigurat de la bugetul de stat, iar cheltuielile sunt eligibile. Proiectul este cofinanţat din Fondul de Coeziune al UE prin Programul Operaţional Sectorial “Mediu”. Valoarea totală a proiectului este de 19.337.089 lei cu TVA (echivalentul a 4.390.004 euro), iar proiectul cuprinde lucrări de amenajare a albiei şi a malurilor, pe zona intravilan a municipiului Timişoara pe lungimea de 8,9 km, care vor permite crearea şi menţinerea unei secţiuni care să dea voie tranzitarea debitelor mari în condiţii de siguranţă pentru lucrările de apărare şi, implicit, pentru zonele apărate.
Lucrările investiţiei de refacere a consolidărilor canalului Bega fac parte din măsurile de revitalizare ale canalului, dezvoltate de strategia dezvoltării durabile a canalului Bega. Din punct de vedere tehnic, toate lucrările propuse se interconectează cu cele din proiectele de dragare a canalului şi depunerea nămolului în depozite ecologice, de reabilitare a nodurilor hidrotehnice (Sânmartinu Maghiar şi Sânmihaiu Român), de retehnologizare a Staţiei de Epurare a Timişoarei şi de reabilitare a infrastructurii publice urbane a malurilor canalului Bega.