Astfel, în contextul în care ”banii sunt risipiți exclusiv către localități consumatoare de fonduri, către sate și comune unde nu se produce nimic, nu putem vorbi de dezvoltare. Înțelegem nevoia de a susține aceste mici comunități, însă nu printr-un sistem care doar propagă sărăcia. Dezvoltarea se face prin investiții, nu prin cârpirea unor bugete de asistență socială. Acele comunități au nevoie de alt sprijin, unul gândit la nivel de regiune, pe baza strategiilor create în jurul polilor socio-economici” explică rectorul UVT.
Pirtea atrage atenția asupra faptului că polii care nu primesc susținerea financiară necesară pentru a se putea dezvolta suficient nu vor putea ajuta la rândul lor la dezvoltarea zonelor mai îndepărtate. ”Astăzi am avut parte de o nouă dovadă în această direcție, când Timișoara, Sânnicolau Mare, Jimbolia și Lugojul n-au primit niciun leu la distribuirea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale, distribuire realizată la nivelul Guvernului. Aflăm, de asemenea, că Timișoara este scoasă și din planul de realizare a 52 de obiective sportive cu o investiție totală de 103 milioane de euro. În schimb, Slatina, Alexandria, Voluntari, de exemplu, vor beneficia de investiții de zeci de milioane de euro. Timișoara a dovedit că știe să facă performanță sportivă de cel mai înalt nivel, însă aceasta nu a beneficiat niciodată de atenția cuvenită la nivel central” a mai spus rectorul UVT.
Pirtea spune că indiferent dacă este vorba despre cultură, sport, educație sau finanțe, Timișoara și Timișul au contribuit substanțial la nivel național, însă ceea ce au primit ”nu ne poate mulțumi sub nicio formă. Greu de înțeles cum un județ atât de mare este mereu ignorat la împărțirea fondurilor, ceea ce ne aduce în situația firească de a ne întreba… ce fac cei 20 de parlamentari ai noștri trimiși prin vot la București să ne reprezinte?” se întreabă rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.