Rezoluția condamnă încercările statelor membre de a limita ilegal dreptului romilor la libera circulație în UE. Cu o populație estimată între 10 și 12 milioane în Europa (aproape 6 milioane trăind în UE), romii sunt cea mai mare minoritate etnică de pe continent.
Mai mulți bani, cheltuiți mai bine
Comisia și statele membre trebuie să asigure fonduri suficiente pentru integrarea romilor, atât din bugetele naționale, cât și din programele UE cum ar fi Fondul social european și Fondul european de dezvoltare regională. Deputații sugerează, de asemenea, să fie oferite scheme speciale de granturi, cum ar fi fonduri flexibile și mici pentru proiectele unor comunități.
Executivul UE trebuie să continue să evalueze modul în care statele membre cheltuiesc fondurile UE alocate integrării romilor și să raporteze concluziile Parlamentului și Consiliului, în fiecare an, sugerează deputații.
Monitorizare la nivel UE
Parlamentul cere Comisiei să monitorizeze drepturile fundamentale ale romilor, acțiunile îndreptate împotriva lor, inclusiv crimele cauzate de ură, la nivelul UE. Acțiuni în justiție trebuie declanșate, spun deputații, dacă aceste drepturi sunt încălcate, mai ales în ceea ce privește libertatea de mișcare și rezidență, accesul la serviciile de sănătate și de educație, non-discriminarea, protecția datelor personale și interzicerea creării de registre de etnie și rasă.
Educația și locurile de muncă
Statele membre trebuie să elimine segregarea din educație și înscrierea copiilor romi în școli speciale, se arată în rezoluție. Printre priorități ar trebui să fie asigurarea unei educații de calitate pentru toți copiii romi, prevenirea abandonului școlar și garantarea accesului la programele Erasmus.
Statele membre trebuie să evite discriminarea la locul de muncă, să faciliteze accesul romilor pe piața muncii și să creeze scheme speciale de formare profesională. Deputații mai cer instituțiilor europene să creeze și programe speciale de stagiatură și să angajaze romi.
Aspecte de gen în integrarea romilor
Într-o rezoluție separată, adoptată marți, Parlamentul a cerut statelor membre să remedieze discriminarea împotriva femeilor rome. Printre măsurile recomandate se numără ore de lucru flexibile, facilități fiscale, scheme de protecție socială adecvate și existența facilităților pentru îngrijirea și supravegherea copiilor.
Sursa foto: epochtimes-romania