Raportul indică gradul de transparență a celor 55 de universități din România, analizate în cadrul programului de cooperare elvețiano-român ”Schimbarea mediului universitar prin implicarea studenților și schimb de bune practici”.
Conform acestui studiu, cele mai transparente universități din România sunt Universitatea Politehnica Timișoara și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, ambele pe primul loc urmate de Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Universitatea din Craiova, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Raportul „Topul transparenței universităților publice” a fost realizat în cadrul celei de-a treia ediții a Coaliției pentru Universități Curate – cel mai important demers de monitorizare a integrității și a bunei guvernări în universități, fiind de altfel un concept dezvoltat și implementat pentru prima dată în România și devenit sursă de inspirație pentru experți și organizații din toată lumea.
”Iată că alături de performanțele academice deosebite ale studenților și cadrelor didactice, conturarea și implementarea unor programe de studii relevante pentru viitorii specialiști, universitatea se bucură și de o recunoaștere a eficienței administrative, respectiv a transparenței de care instituția dă dovadă. Această nominalizare ne bucură, dar în același timp ne obligă să menținem standardul ridicat și să creștem în mod constant prestigiul Universității Politehnica Timișoara atât în plan academic, profesional cât și din punct de vedere administrativ, în mod eficient și transparent” a declarat Prof.Univ.Dr.Ing. Viorel-Aurel Șerban, rectorul UPT.
Pentru realizarea acestui studiu, partenerii proiectului au analizat site-urile tuturor celor 55 de universități de stat din România ținând cont de 14 criterii de transparență:
– datele de contact generale în cadrul Universității;
– anunțurile pentru licitații și achiziții publice;
– anunțurile pentru angajări și scoaterea la concurs a posturilor vacante;
– anunțurile despre programe de mobilități pentru studenți;
– declarațiile de avere și de interese;
– rapoartele de activitate anuale;
– detaliile despre Comisia de etică și funcționarea acesteia;
– organigrama și contactele angajaților universității;
– existența Codului drepturilor și obligațiilor studentului (Statutul Studentului);
– lista cu taxele percepute de universitate;
– Carta universitară publică;
– hotărârile structurilor de conducere (Senat universitar, Consiliu de Administrație);
– procesele verbale ale şedinţelor structurilor de conducere;
– rezultatele evaluărilor cadrelor didactice de către studenţi.