Vaca de muls, Oltchimul este stearpă până la anul!

- Advertisement -

Vaca de muls, Oltchimul este stearpă până la anul! 1Victor Ponta spune ca a existat o mare companie rusa care si-a exprimat intentia de a participa la privatizarea Oltchim, dar care s-a retras in ultimul moment, „cand a vazut circul politic al lui Dan Diaconescu”. Ponta a aratat ca este vorba despre compania TISE, care ar putea sa participe din nou la o licitatie pentru combinat

Privatizarea Oltchim ar putea fi reluata la jumatatea anului viitor, a declarat luni premierul Victor Ponta, presedintele PSD, la finalul sedintei Biroului Permanent National al partidului.
El a afirmat ca „salvatorul Oltchim”, Dan Diaconescu, nu are banii necesari si „ii are in spate pe democrat-liberali, care intentioneaza sa-si acopere astfel furturile”. Intrebat daca se va relua privatizarea Oltchim anul viitor, premierul a raspuns afirmativ.
„Da. Nu poate sa ramana statul actionar, a fost actionar in acesti 20 de ani si uitati-va la ce s-a ajuns. In mod clar, e nevoie de un partener strategic puternic„, a subliniat premierul.
Potrivit acestuia, a existat o mare companie rusa care si-a exprimat intentia de a participa la privatizarea Oltchim, dar care s-a retras in ultimul moment, „cand a vazut circul politic al lui Dan Diaconescu”.
Ponta a aratat ca este vorba despre compania TISE, care ar putea sa participe din nou la o licitatie pentru combinat.
„A existat o mare companie din Rusia – TISE. Aceasta s-a retras in ultimul moment, avem scrisoarea. Probabil, nedorind sa intre in acest joc politic declansat de dl Diaconescu. In scrisoare ne-au spus foarte clar ca in acest moment nu mai vrea sa participe, dar ramane interesata. E una dintre marile companii ale lumii si care vrea sa asigure functionalitatea Oltchim. (…) Avem acordul cu OMV de vanzare a Arpechim catre viitorul actionar al Oltchim, dar si acolo e vorba de foarte multi bani. Deci e vorba de o operatiune foarte serioasa”, a precizat Victor Ponta.
Seful Executivului a dat asigurari ca Guvernul va controla situatia de la combinat si va lua masurile necesare atat pentru repornirea acestuia, cat si pentru salvarea locurilor de munca si relansarea acestuia. El a anuntat in context ca se va intalni cu ministrul Economiei in cursul zilei de luni pentru a discuta situatia de la Oltchim.

DD: „Il somez pe Victor Ponta sa-mi dea actiunile”

Patronul OTV Dan Diaconescu a declarat, luni, ca, din punctul sau de vedere, a demonstrat ca are banii pentru Oltchim si i-a cerut lui Victor Ponta sa-i inmaneze actiunile combinatului.
„Il somez pe prim-ministrul Victor Ponta sa semneze contractul de privatizare, au mai ramas noua zile in care poate semna – sa nu mai foloseasca siretlicul de astazi, sa vina cu un contract cu «puncte-puncte» si cu spatii goale si fara paragrafe si fara anexe. Il somez de asemenea pe domnul Ponta sa-mi dea actiunile, pentru ca eu am platit deja, am aratat banii, am garantat banii, se poate spune ca i-am si platit, fiindca am blocat banii pentru acest proiect – 45 de milioane de euro m-a costat ca sa demonstrez o escrocherie a politicienilor din actuala clasa politica. Escrocheria este urmatoarea: falimentarea Oltchimului, au adus Oltchimul in stare de faliment si l-au inchis cu o luna inainte de privatizare”, a spus Dan Diaconescu, la iesirea din sediul Judecatoriei, unde a fost prezent la procesul in care este acuzat de santaj.
Acesta a mai acuzat Guvernul ca nu a facut conversia de actiuni cum le-a cerut FMI, nu a recalculat datoria catre AVAS cum a cerut Comisia Europeana si de asemenea nu au oferit cumparatorului de la Oltchim si sansa de a cumpara Arpechim si celelalte obiective din industria petrochimica.
„Din toate aceste motive, ii rog inca o data pe guvernanti, care ar fi trebuit sa salute aceasta privatizare de succes si sa se bucure ca au primit 41 de milioane in plus fata de ce le-a oferit polonezul si sa ne acorde facilitati pe care le-au acordat tuturor investitorilor straini de pana acum in Romania: Mittal, Petromidia, Renault, Ford – cu totii au primit facilitati de plata, cu totii au fost ajutati. Noi suntem singurii pe care Guvernul ii ameninta cu puscaria dupa ce ne-am permis sa le stricam jucaria si sa cumparam cu un pret mai mare decat polonezul care se pregatea sa cumpere„, a afirmat Diaconescu.
El a precizat ca doreste sa reia productia la Oltchim, in timp ce contracandidatii sai urmareau sa inchida combinatul si sa dea oamenii afara.

Guvernul a incalcat intelegerea cu FMI si CE

Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a declarat, luni, ca este sceptic cu privire la succesul privatizarii Oltchim, aratand ca Guvernul a incalcat atat memorandumul de privatizare pe care l-a aprobat, precum si scrisoarea de intentie cu FMI si CE privind necesitatea unui investitor strategic. „Personal, sunt destul de sceptic ca un asemenea proces de privatizare, indiferent de felul in care a fost condus si modul cum a fost facut auditul initial, are sanse de succes. As dori sa pot fi informat. Problema cea mare tine in primul rand de felul cum a fost respectat memorandumul de privatizare al Oltchim, aprobat acum aproape o luna de Guvern, care spune ca Oltchim se vinde la pachet cu datoriile catre AVAS si Electrica Furnizare. (…) Oltchim pare sa fi fost cumparat fara creante, care raman in continuare in proprietatea statului, si acesta este un prim semn de intrebare pe care il avem fata de chestiunea in discutie„, a spus Ungureanu, intr-o conferinta de presa la sediul partidului Forta Civica.
El a adaugat ca, „daca statul face conversia creantelor in actiuni, daca ar mai avea timp sa faca conversia in actiuni, nu pot fi initiate litigii judiciare in vederea anularii acesteia”.
„Si asta pentru ca, intamplandu-se asa ceva, statul ar detine 98% din Oltchim”, a evidentiat el.
Totodata, el a amintit ca scrisoarea de intentie cu FMI si Comisia Europeana privind privatizarea Oltchim mentiona necesitatea unui investitor strategic, iar in conditiile actuale nu se poate pune problema unei „privatizari cu orice pret”.

Liberalul Chitoiu il contrazice pe Ponta

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat ca licitatia pentru Oltchim a fost una „absolut corecta din punct de vedere legal”, coordonata de compania de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers, si ca raspunde cu functia pentru un eventual esec din vina institutiei pe care o conduce. Chitoiu a fost intrebat daca isi va da demisia, asa cum a promis, in cazul in care privatizarea Oltchim se dovedeste un esec.
Raspund cu functia daca este din vina noastra, a Ministerului Economiei sau a Guvernului. (…) Modul cum s-a desfasurat si cum a fost construit contractul de vanzare-cumparare si intreg procesul de privatizare nu este o vina„, a raspuns ministrul.
Chitoiu a aratat ca, in situatia in care contractul nu va fi semnat de Dan Diaconescu, nu va fi afectat acordul cu Fondul Monetar International.
El a adaugat ca nu crede ca se va ajunge la lichidarea Oltchim si ca Dan Diaconescu va plati pretul pe actiuni si isi va onora toate angajamentele legale din oferta de cumparare.
De asemenea, Chitoiu a spus ca nu crede ca in spatele lui Dan Diaconescu se afla grupul Gazprom.

Videanu cere demisia guvernului

Presedintele interimar al PDL Bucuresti, Adriean Videanu, a cerut, luni, intr-o conferinta de presa, demisia de urgenta a Guvernului Ponta, acuzand Executivul ca este responsabil de esecul privatizarii si pe premier ca se poate face vinovat de subminare a economiei nationale.
„Esecul privatizarii Oltchim este rezultatul incontestabil al incompetentei Guvernului Ponta. Pentru acest lucru si in ideea de a salva economia romaneasca cerem de urgenta demisia Guvernului Ponta. Guvernul Ponta este singurul responsabil de inchiderea combinatului Oltchim si de esecul privatizarii Oltchim. Maniera in care Guvernul Ponta a aprobat prin memorandum procedura de privatizare, nu ducea decat intr-un singur loc, esec. (…) De aceea, acest personaj politic jalnic, care este Victor Ponta, as vrea sa-l aseman cu un personaj popular care reprezinta esenta incapacitatii, domnul Bula. Deci domnul Ponta actioneaza in actul guvernamental dupa principiile si valorile personajului nostru national, domnul Bula”, a declarat Adriean Videanu.
Democrat-liberalul a anuntat ca PDL va sesiza „organele abilitate ale statului care sa verifice care au fost criteriile pentru care Guvernul domnului Bula a modificat conditiile de privatizare ale Oltchim odata ce aveau aprobarea Comisiei Europene privind conversia creantei AVAS in actiuni, care ar fi creat conditiile unice privatizarii corecte la care ar fi putut sa vina investitori strategici interesati”.
Adriean Videanu a mai precizat ca, din punctul sau de vedere, fapta la care s-ar putea incadra actiunea lui Victor Ponta de modificare a conditiilor de privatizare a Oltchim se incadreaza la „subminarea economiei nationale”.

O.T.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Deputatul Ben Oni Ardelean, consilier onorific al prim-ministrului Florin Cîțu

Dintr-un foc, azi, încă prim-ministrul României, liberalul Florin Cîțu,...

O noua statie de incarcare rapida a masinilor electrice in Timis, parte din proiectul european NEXT-E

Compania E.ON Energie România a pus în funcţiune ultima...

Din aceeași categorie

Maraton Caritabil – Alergăm pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu!

Pe 26 octombrie, între orele 9:00 și 12:00, vă...

Reluarea Circulației Tramvaielor pe Bulevardul Stan Vidrighin în Timișoara

Primăria Municipiului Timișoara anunță că, începând de sâmbătă, 19...

PSD Timiș și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie

Consiliul Politic Județean al Partidului Social Democrat Timiș a...