Săptămâna aceasta se vor organiza numeroase acțiuni în toate facultățile UVT. Spre exemplu, elevii, însoțiți de cadre didactice, vor vizita expozițiile permanente ale Facultății de Arte și Design. Vor avea loc, de asemenea, exerciții de modelaj în lut, prezentarea tehnologiilor ceramicii, a tehnicilor de machetare, experimente în tehnici simple ale desenului și imprimării.
La Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie se vor efectua împreună cu elevii experimente de biochimie, biologie moleculară și microbiologie, cât și prezentarea unui laborator de cercetare. De asemenea, cadre didactice de la Departamentul de Geografie le prezintă grupurilor de elevi tipuri noi de aplicații informatice în cunoașterea și organizarea teritoriului.
“Oferta Universității de Vest este una comprehensivă și înseamnă mult mai mult decât activitatea de predare. Învățarea, la noi, se face prin numeroase tipuri de activități curriculare și extracurriculare, dovadă fiind diversitatea acțiunilor organizate cu ocazia «Zilelor porților deschise». Suntem o universitate deschisă, iar cei care sunt interesați de UVT găsesc la noi mereu porțile deschise, nu doar în această săptămână. Avem pregătită o ofertă complexă, cu 147 de specializări în 11 facultăți. Oferta este una, putem spune cu cea mai mare încredere, internațională, cu 21 de specializări în 6 limbi străine ”, declară Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.
În cadrul Zilelor porților deschise, Facultatea de Drept le propune tinerilor teme de discuție precum ”Mass-media între dreptul la demnitate și libertatea de exprimare” sau ”Facebook – spațiu public sau privat?”.
Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor organizează workshop-uri interactive de prezentare a specializărilor FEAA. Vor fi identificate oportunitățile de carieră și beneficiile pe care FEAA le oferă viitorilor studenți.
Activitățile se vor desfășura la Facultatea de Fizică sub formă de conferințe și module tematice, adresate în special elevilor de liceu, urmate de discuții și o serie de experimente și vizite în laboratoarele Facultății legate de tematica modulului. Acțiunile Facultății de Fizică au loc la locația Experimentarium TM, fosta clădire Hidrotehnica, unde se pot urmări experimente interesante efectuate de studenți, cât și la Observatorul Astronomic Timișoara, Piața Axente Sever nr. 1 (zona Piața Bălcescu).
Cei de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie au pregătit pentru vizitatori workshopuri de prezentare a programelor Facultății, prezentări și cursuri demonstrative susținute de cadrele didactice ale Facultății pe teme diverse.
Facultatea de Matematică și Informatică va prezenta tinerilor Planetariul și le va oferi o introducere în astronomie. Va avea loc și o prezentare a infrastructurii de calcul și se vor ține prelegeri pe teme de matematică și informatică.
Printre acțiunile organizate de Facultatea de Muzică și Teatru se numără exerciții practice care vor stimula imaginația și fantezia creatoare a elevilor. Spre exemplu, aceștia vor fi repartizați pe un grup de cel mult 20 de persoane și, prin intermediul jocurilor teatrale, vor realiza importanța corporalității și a limbajului trupului în arta scenică. Se vor organiza, de asemenea, exerciții interactive care vor avea drept finalitate conturarea unui personaj.
La Facultatea de Sociologie și Psihologie se vor transmite informații cu privire la specializări prin discuții cu specialiști în domeniu și studenți, exerciții și demonstrații, vizionări de filme. Va avea loc și o vizită ghidată la Muzeul Satului Bănățean pentru elevii de liceu. Se vor desfășura, printre altele, aplicații practice de redactare a unui curriculum vitae profesional și a unei scrisori motivaționale.
Elevii care vor vizita Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării vor avea parte de workshop-uri interactive, simulări de dezbateri și lecții/workshop-uri demonstrative de filosofie. Vor avea loc și activități prin care se urmărește cultivarea gustului pentru lectură, educația pentru voluntariat și implicare socială de la vârste fragede.
Programul în detaliu poate fi accesat pe pagina de internet a Universității de Vest din Timișoara, www.uvt.ro.