Consiliul Județean (CJ) Timiș, prin intermediul preşedintelui Călin Dobra, a anunțat ieri, cu surle și trâmbițe, că ”Timișoara va avea stadion nou! Arena de 30.000 de locuri a intrat în licitație”, însă a mințit cu vârf și îndesat. Prin omisiune, desigur, în stilul PSD.
Cel mai de seamă reprezentant al CJ Timiș, președintele Călin Dobra, a anunțat că promisiunile instituției pe care o conduce vizavi de realizarea unui nou stadion pentru Timișoara se concretizează. Liderul PSD Timiș a anunțat, prin itermediul unui comunicat de presă institulat exact așa cum se poate citi între ghilimelele de mai sus, că documentația necesară realizării noii arene a intrat în licitație publică și că instituția care se ocupă de tot ce necesită ridicarea noii arene, Compania Națională de Investiții (CNI), a alocat 700.000 de lei pentru această etapă. Cea a ”uitat” Dobra să menționeze de la bun început este faptul că ”documentația necesară noii arene” nu este altceva decât un banal studiu, care nu precizează nimic concret.
Explicațiile vin mai apoi, după grosolana dezinformare. Serviciul licitat presupune întocmirea studiului de prefezabilitate, a celui de fezabilitate, a altor studii de specialitate, precum și elaborarea documentațiilor pentru obținerea avizelor și acordurilor solicitate prin Certificatul de Urbanism.
Conform reprezentanților Consiliului Județean Timiș, viitoarea arenă timișoreană va avea 30.000 de locuri și va fi construită prin CNI, pe locul actualului stadion. Amplasamentul a fost predat către CNI de CJ Timiș în luna iulie și are o suprafață aproximativă de 58.000 mp. Proiectul propune demolarea actualului stadion și construirea unei noi arene sportive cu tribune acoperite. Demolarea actualului stadion intră în sarcina Consiliului Județean Timiș, care se angajează să realizeze utilitățile necesare. Disciplinele sportive principale avute în vedere sunt fotbalul și rugby-ul. Această prevedere nu este limitativă și se referă la sporturile populare cu necesarul cel mai mare de suprafață de joc.
”Ne aflăm în fața unui moment important pentru realizarea noului stadion. La scurt timp după ce am predat amplasamentul, CNI a și lansat licitația pentru studiile necesare. Investiția se mișcă în acest moment foarte rapid. Firma care va câștiga licitația va avea termen 4,5 luni să predea documentația. Suntem la dispoziția Companiei pentru orice situație ce ar putea să apară, astfel încât să nu existe sincope în derularea investiției”, spune președintele CJ Timiș, Călin Dobra.
Conform caietului de sarcini lansat în licitație publică, complexul sportiv va fi omologat Categoria UEFA 4. Astfel, se vor putea juca meciuri de campionat național, de Champions League, de Campionat European și de Campionat Mondial. Pentru meciurile de rugby, complexul sportiv va îndeplini standardele pentru desfășurarea competițiilor la nivelul SuperLigii Naționale de Rugby, Champions Cup, Campionatelor Europene de Rugby și a Campionatelor Mondiale de Rugby. Tribunele se vor afla în imediata apropiere a terenului de joc, cu respectarea cerințelor minime de distanță impuse de regulamentele competițiilor de fotbal și de rugby.
Câștigătorul licitației va avea la dispoziție mai puțin de cinci luni pentru a pune la dispoziția Companiei Naționale de Investiție documentația solicitată, pasul următor fiind licitarea proiectării și execuției noului stadion. Ofertele de participare vor fi deschise în 4 octombrie.
Arena va fi construită prin Compania Națională de Investiții, beneficiar fiind Consiliul Județean. Actualul stadion Dan Păltinișanu, construit în perioada anilor 1960, se află într-o stare precară privind rezistența construcției și nu mai prezintă siguranță în exploatare.
Rămâne de văzut în ce ”stare” va rămâne studiul lansat spre licitație de CNI și în cât timp se va ridica viitorul stadion al Timișoarei!