Toată lumea ştie că sportul ajută foarte mult la menţinerea unei stări bune de sănătate şi previne multe boli, în special cele de inimă. Îndemnul de a alerga, pe stradă sau pe banda de alergat, la sala de gimnastică sau acasă, este unul cunoscut. Dacă altă formă de sport nu ai timp sau chemare să practici, măcar aleargă, spun medicii.
Iată că mersul de jos cu pas mediu spre rapid poate scădea riscul hipertensiunii arteriale, al colesterolului ridicat şi al diabetului la fel de mult că alergatul, conform rezultatelor surprinzătoare publicate în Jurnalul American al Asociaţiei de Inimă numit „Arteroscleroza, tromboza şi biologia vasculară”.
Cercetătorii au analizat 33.060 alergători şi 15.045 persoane care au mers pe jos susţinut în loc să alerge, toţi cu vârste cuprinse între 18 şi 80 ani. Ei au descoperit, după 6 ani de cercetări permanente, că aceeaşi energie folosită pentru mers pe jos la intensitate moderată şi alergat intens şi viguros a dus la reduceri similare ale riscului de hipertensiune arterială, colesterol rău crescut, diabet şi boli coronariene.
„Mersul pe jos şi alergatul sunt teste ideale pentru beneficiile inimii rezultate din din aceste activităţi pentru că cele două implica aceleaşi grupe de muşchi şi acelaşi tip de energie de activitate obţinută din performarea la diferite intensităţi” afirma medicul Paul T. Williams, Ph.D., autorul principal al studiului şi om de ştiinţă la Laboratorul Naţional Lawrence Berkeley din California.
Opus studiilor anterioare, cercetătorii au abordat şi măsurat efectul mersului pe jos şi al alergatului prin distanţa, nu prin intervalul de timp alocat. „Cu cât alergătorii au alergat mai mult şi cei ce au mers pe jos au mers pe jos mai mult, cu atât a fost mai benefic pentru sănătatea lor. Dacă cantitatea de energie generată a fost aceeaşi pentru ambele grupe, atunci şi beneficiile de sănătate sunt comparabile” spune dr Williams.
Iată ce au raportat cercetătorii:
– Alergatul reduce riscul apariţiei hipertensiunii arteriale cu 4,2% iar mersul pe jos reduce cu 7,2%.
– Alergatul reduce riscul creşterii colesterolului rău cu 4,3% şi mersul pe jos cu 7%.
– Alergatul reduce riscul apariţiei diabetului cu 12,1% comparative cu 12,3% în cazul mersului pe jos.
– Alergatul reduce riscul bolilor coronariene cu 4,5% comparativ cu 9% în cazul mersului pe jos.
„Mersul pe jos poate fi o activitate fizică mult mai realist de realizat pentru multă lume comparativ cu alergatul; cu toate acestea, cei ce aleg să alerge reuşesc să facă această mişcare de două ori mai mult decât cei ce preferă mersul pe jos. Asta probabil pentru că pot face cantitate dublă de efort într-o oră”, spune dr Williams.
Oamenii caută mereu scuze că să nu facă sport însă acum, prin aceste dovezi ale cercetării, au evidenta clar, negru pe alb: au oricând posibilitatea să meargă pe jos şi deci să investească în propria lor sănătate viitoare.
Aşadar, mergi pe jos: parchează maşina mai departe de serviciu ca să poţimerge pe jos de la ea la job şi invers; du-te pe jos la magazin pentru o pâine; plimbă-te cu familia de 2-3 ori pe săptămână; găseşte tu idei noi şi creative prin care îţi poţi creşte cantitatea de mers pe jos şi deci de infuzie de sănătate la îndemână, fără niciun ban. Sursă:sfatulparintilor.ro