Cercetările specialiştilor(Friedmann, Katcher, Lynch, Thomas, etc.) arată că patrupedul mult îndrăgit nu este doar un membru al familiei sau o bucată din inima stăpânului ci şi un centru de energii pozitive, calde. Studiile au demonstrat că animalele de companie au un efect terapeutic asupra oamenilor, făcând parte chiar din multe tratamente alternative.
Isteria vieţii cotidiene, isteria vieţii în sine dă naştere stresului, depresiilor, nervilor şi, în final, face ca victimele sale să cedeze. Există o sumedenie de terapii, de moduri de a te relaxa, de metode ştiinţifice sau „băbeşti”, însă, probabil cea mai plăcută este terapia cu animale.
Efectele pe care blănoşii le au sunt atât fizice, cât şi psihice. Cei care îşi plimbă căţelul în fiecare zi beneficiază de activitate dinamică ce ajută la scăderea greutăţii, a colesterolului. Indiferent că e vorba de pisică, porcuşor de Guineea, iepure, hamster, câine, iubitorii de animale se bucură de afecţiunea sinceră a acestora. Se spune că nu există un psiholog mai iscusit decât botul ce-ţi linge afectuos faţa.
Momentele de afecţiune dintre stăpân şi animale creează o stare de armonie, de calmitate, un echilibru cald, reacţia corpului fiind de eliberarea endorfinelor.
Tratamentul cu animale este practicat chiar şi în unele spitale, în cazul pacienţilor introvertiţi, hipertensiunea arterială fiind redusă astfel.Interacţiunea zilnică cu animalele de companie dezvoltă încrederea şi atitudinile pozitive faţă de viaţă.