În funcție de conținutul de zahăr din sfeclă, agricultorii pot obține pînă la 40 de euro pentru o tonă de sfeclă de zahăr.
În ultimii ani, cultura sfeclei de zahăr a devenit una din cele mai profitabile culturi pentru fermieri. Acest lucru se datorează, în bună măsură, și sprijinului pe care îl oferă societatea Agrana România fermierilor, astfel că suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr au crescut de la an la an.
“După cum bine se știe, societatea noastră este una mare și serioasă, care și-a ținut întotdeauna promisiunile și a avut o colaborare foarte bună cu toți cultivatorii de sfeclă de zahăr, indiferent de problemele întîmpinate. Sfecla de zahăr este una din cele mai profitabile culturi, dar, totodată, necesită multă atenție din partea fermierului. Agrana România SA are inspectori specializați pe această cultură, care vin în ajutorul fermierilor oferind consultanța gratuită, astfel încît, la finalul anului, toți cultivatorii de sfeclă de zahăr să fie pe deplin mulțumiți. Noi punem la dispoziția fermierilor o gamă cît mai largă de produse, sămînță și îngrășămînt, care se acordă în urma unor analize făcute de inspectorii agricoli, în funcție de teren, zonă, climă. Sămînța și îngrășămîntul sînt acordate în regim de prefinanțare, aceasta însemnînd că noi oferim o perioadă «de grație», de aproximativ nouă luni“, a declarat Tiberiu Pichler, directorul Departamentului Agricol al Agrana România.
Potrivit acestuia, societatea nu cere plata acestor produse pe loc, ci se reține din valoarea sfeclei de zahăr ce va fi livrată către fabrică. “Lucrările agricole din timpul anului sînt suportate de către cultivator, dar sub stricta atenție a inspectorilor, care vin cu sfaturi și propuneri care conduc, de cele mai multe ori, spre cele mai bune rezultate. Prețul sfeclei de zahăr este de aproximativ 35 euro pe tonă, la un conținut de zahăr mediu de 16%. Anul acesta, datorită conținutului mare de zahăr, de aproximativ 17,5%, prețul va fi unul mai mare, de aproximativ 40 euro pe tonă. Profitul cultivatorilor de sfeclă de zahăr este suplimentat de subvenția acordată de stat și de ajutorul acordat de Uniunea Europeană, ce poate ajunge la 600 euro pe tonă. Mai trebuie să subliniem faptul că această cultură a rezistat destul de bine în conditile climatice defavorabile pentru agricultură în acest an“, a mai precizat directorul Departamentului Agricol al Agrana România.
Denise Popa