Ziua Mondială a Apei este celebrată pe data de 21 martie, fiind considerată un prilej de reaminti cât de importantă este apă în viaţa noastră. În lumea întreagă, la acestă dată, instituţiile publice, şcolile, administraţiile locale, agenţii economici şi ONG-urile se reunesc pentru a transmite un unic mesaj: apa este elementul indispensabil existenţei. Pentru acest eveniment Administraţia Bazinală de Apă Banat a pregătit activităţi menite să încurajeze cooperarea între instituţiile statului, agenţii economici şi instituţiile de învăţământ.
Săptămâna Apei a debutat, de luni până joi, cu activităţi educative pe tematică apei, cuprinse în proiectul I love Bega, ediţia a II-a. Implicaţi sunt alţi 300 de şcolari din ciclul primar al unităţilor şcolare din Timişoara, care doresc să creeze său să menţină o legătură cu factorul de mediu apă prin activităţi diverse, interesante, non formale, specifice vârstei. Proiectul are că şi obiective aprofundarea informaţiilor legate de apă şi conştientizarea pericolelor: poluare, secetă şi inundaţii. Proiectul urmăreşte să stimuleze prin acţiunile sale specifice spiritul de observaţie al elevilor (materialele informative răspund la întrebările de genul: “La ce folosim apă? Ce sunt poluarea, secetă, inundaţiile? Ce putem face pentru a avea ape curate?” ), să stimuleze lucrul în echipă al acestora ( experimente cu şi despre apă), să implice şi familia elevilor în proiecte pentru a reduce consumul de apă. Acesta este motivul pentru care structură proiectului se desfăşoară pe trei componente: Informare, Atitudine, Implicare. La această ediţie 2014 partenerii proiectului sunt Administraţia Bazinală de Apă Crişuri şi S.C. Aquatim S.A. Perioada desfăşurării proiectului este 17 martie -20 iunie 2014.
Comitetul de Bazin Banat s-a întâlnit astăzi, 21 martie, într-o şedinţă festivă, special dedicată Zilei Mondiale a Apei. În cadrul acesteia s-au reunit reprezentanţi din partea prefecturilor, primăriilor, consiliilor judeţene, ONG-uri şi agenţilor economici din bazinul hidrografic.
“ Este important să înţelegem că acţiunile de gospodărire a apei au efecte în asigurarea necesităţilor de apă ale comunităţii, au efecte în prevenirea, combaterea și eliminarea consecinţelor acțiunilor dăunătoare ale apelor, dar şi efecte în eliminarea influențelor nocive ale activităților umane asupra apelor. Toate acestea nu fac altceva decât să asigure conservarea resurselor de apă pentru generațiile viitoare „ a afirmat dl. Luci Ervin, directorul ABA Banat.
În ideea că cerinţa de apă şi de energie va creşte continuu în mod semnificativ în următoarele decenii a fost aleasă tema Zilei Mondiale a Apei din 2014: “Apă şi energia”. Astfel se doreşte identificarea unor strategii de valorificare a potenţialului hidroenergetic dar şi păstrarea şi protecţia ecosistemelor acvatice cu o stare bună a apelor.
sursa foto:https://img710.imageshack.us