Pentru eficientizarea energetică şi reducerea consumului de curent în Parcul Copiilor, municipalitatea a propus o soluţie inovatoare şi atractivă din punct de vedere financiar, ce presupune monitorizarea, controlul şi managementul pe internet (wireless) a iluminatului public. Soluţia este bazată pe tehnologia wireless (radio comunicație).
Iluminatul Parcului Copiilor Ion Creangă Timişoara se realizează prin corpuri cu lămpi clasice, având o înălţime de 4 m, amplasate de regulă la marginea aleilor. Conform viceprimarului Dan Diaconu, implementarea controlului prin wireless va reduce costurile generate de energia electrică consumată pentru iluminatul unor zone verzi, parcuri şi scuaruri, dar şi a unor aliniamente stradale din oraş. Totodată, se reduce intervenţia factorului uman şi a costurilor în procesul de operare, din punct de vedere al întreținerii sistemului, și mai ales din punct de vedere energetic.
Deocamdată, sistemul a fost testat pe 50 de stâlpi din Parcul Copiilor, aproximativ 30% din totalul de 256 de stâlpi din parc. Suma necesară pentru implementarea sistemului a fost de 83.000 lei cu T.V.A, şi a fost asigurată din bugetul local, lucrarea fiind realizată de firma olandeză Hollatech Beheer B.V., cu sediul în Eindhoven.
În perioada următoare, Direcţia de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara va urmări eficienţa implementării acestui sistem în parc, prin monitorizarea consumului de energie electrică timp de 3 luni. Conform declarațiilor edilului, se aşteaptă o reducere de minim 35% a consumului de energie electrică în condiţiile de utilizare corectă a sistemului. În cazul reducerii semnificative a consumului de energie electrică, municipalitatea va propune implementarea unui astfel de sistem şi în alte parcuri din oraș.
“Avem, în premieră națională, un sistem inovator de eficientizare energetică pentru iluminatul public. Este un sistem de comunicație care a fost montat pe 50 de stâlpi din Parcul Copiilor și care permite controlul de la distanță a intensității luminii, a aprinderii sau stingerii becului și care raportează o eventuală defecțiune în funcționare. Este un sistem prin care noi estimăm o reducere de 35% la consumul de energie. Practic, prin acest sistem, pornirea si oprirea iluminatului se realizează de la distanță, de pe laptop sau de pe smartphone, cu posibilitatea de a reduce nivelul de iluminare tot de la distanță. Este implementat de către o firmă olandeză. Aplicația presupune montarea pe fiecare bec a unei rețele de senzori radio, sistem de control programabil, pe sursele de iluminat existente” a explicat viceprimarul Dan Diaconu.