40 de refugiaţi irakieni din Turcia se stabilesc în România. 20 dintre ei vin la Timişoara

- Advertisement -

Refugiaţii irakieni sunt printre grupurile de refugiaţi cele mai numeroase din Turcia. Conform statisticilor Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (ICNUR), în anul 2013 se aflau în Turcia peste 9.000 de refugiaţi irakieni. Aceste persoane întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte întoarcerea acasă în condiţii de demnitate şi siguranţă, precum şi în a beneficia de protecţie şi oportunităţi de integrare de lungă durată în Turcia. În acest context, singura soluţie durabilă pentru aceste persoane este relocarea pe teritoriul unui alt stat care le poate acorda protecţie, rezidenţă permanentă şi acces la aceleaşi drepturi şi obligaţii ca pentru proprii cetăţeni.

România răspunde umanitar şi solidar nevoilor de protecţie ale acestor persoane şi eforturilor Statului Turc de gestionare a fluxurilor de refugiaţi, prin relocarea pe teritoriul său a unui număr de 40 refugiaţi irakieni. Proiectul implementat de OIM şi ARCA – Relocarea din Turcia în România a 40 de refugiaţi irakieni va oferi asistenţă specifică înainte de transferul în România, în timpul transferului şi 30 de zile după sosirea în România a refugiaţilor. Cei 40 de refugiaţi sunt distribuiţi în două grupuri a câte 20 de persoane, aceştia urmând a fi primiţi în cursul lunii mai 2014 la Bucureşti, respectiv Timişoara.

OIM, în parteneriat cu ARCA, a organizat la Bucureşti, în data de 26 martie 2014, şi la Timişoara, în 3 aprilie 2014, o serie de întâlniri de informare privind derularea acestui proiect, beneficiile acestei iniţiative pentru refugiaţi, comunitatea locală şi societate în general. Aceste evenimente, adresate reprezentanţilor autorităţilor locale, comunităţilor de străini din România, organizaţiilor neguvernamentale care activează în domeniu şi ai mass-media au avut în acelaşi timp şi rolul de a familiariza instituţiile şi opinia publică în sens larg cu problematica relocării şi cu politicile naţionale şi europene în domeniu.

Proiectul de relocare se desfăşoară cu sprijinul Inspectoratului General pentru Imigări (IGI) şi este finanţat din Fondul European pentru Refugiaţi, Programul Anual 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie