În urma avertizarii hidrologice „cod portocaliu” la nivelul municipiului Timişoara şi a înregistrării de precipitaţii abundente care au depăşit 50 l/mp, în seara zilei de miercuri, 14 mai 2014, la ora 23:10, la propunerea inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, maior ing. Lucian Mihoc şi dispoziţia prefectului judeţului Timiş, Eugen Dogariu, a fost activată Grupa Operativă din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş – etapa I.
Grupa Operativă este compusă din reprezentanţi ai structurilor MAI din teritoriu şi monitorizează desfăşurarea activităţilor forţelor aflate pe teren. Acţiunile au fost coordonate de prefectul judeţului, care s-a deplasat personal pe teren, în zonele mai grav afectate.
În cursul nopţii de 14 spre 15 mai, la nivelul municipiului Timişoara, au fost înregistrate 56 de solicitări la care s-a intervenit punctual, în funcţie de natura urgenţei şi de disponibilitatea forţelor. Cele mai afectate zone sunt partea de nord şi de est a Timişoarei, precum şi zona centrului istoric, unde au fost înregistrate cele mai multe subsoluri inundate.
Un prim bilanţ al intervenţiilor se prezintă astfel:
• Viaductele Popa Şapcă, Gheorghe Lazar şi pasajul Jiul sunt inundate şi impracticabile, blocând circulaţia rutieră;
• 2 persoane blocate în maşini, în zone inundate;
• 1 stradă surpată pe Calea Buziaşului din municipiul Timişoara, într-o zonă cu şantier în lucru;
• 14 drumuri inundate, impracticabile;
• 23 de subsoluri inundate la blocuri de locuit şi case particulare;
• 1 mansardă inundată la un bloc de locuit;
• inundaţii la Spitalul de copii „Louis Ţurcanu”, Institutul de Boli Cardiovasculare şi la Spitalul de Oncologie Timişoara;
• 2 centre comerciale inundate.
Pentru a interveni operativ, pompierii militari şi-au suplimentat forţele chemând în sprijin cadre din turele libere şi colegi de la Detaşamentul de Pompieri Lugoj şi Staţia de Pompieri Buziaş. Astfel, în municipiul Timişoara acţionează 82 pompieri profesionişti cu 24 utilaje de intervenţie (autospeciale, motopompe şi electropompe). În paralel, pompierii voluntari din cadrul SALVO Timişoara intervin punctual, în zonele mai puţin afectate, iar reprezentanţii Aquatim acţionează pentru scoaterea apei din subsolurile inundate.
Serviciul de Poliţie Rutieră Timiş dispune de un număr de 12 echipaje în teren, care intervin pentru decongestionarea traficului în zonele blocate. La nevoie, în sprijinul pompierilor militari vor veni şi cadre ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Timiş şi ale Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timiş, care dispun de mijloace de transport persoane, paturi şi pelerine de ploaie, lopeţi şi târnăcoape.
Autorităţile locale acţionează în comun pentru soluţionarea promtă şi eficientă a situaţiilor provocate de inundaţiile din municipiul Timişoara, în data de 15 mai 2014, pâna la ora 2:00, nefiind înregistrate victime şi nefiind necesară evacuarea din locuinţe a persoanelor.