Edilul timişorean Nicolae Robu nu dă uitării „marele succes al dreptei unite din Timişoara” împotriva celor de la PSD. Fostul rector al Universităţii Politehnice explică, prin intermediul unui comunicat de presă, care este motivul pentru care nu a acceptat ca Dan Idolu să ia locul de consilier local al lui Florin Bîrsăşteanu, după ce fostul manager al Spitalului Judeţean a plecat la Bucureşti, câştigând locul de deputat în cadrul Colegiului 3 Timişoara.
„După cum s-a putut constata, după înfrângerea administrată PSD de dreapta unită a Timişoarei, reprezentată, la nivelul Consiliului Local Timişoara, de consilierii locali PNL (6 din 6), PDL (5 din 5) şi, parţial, PNŢCD (1 din 3) şi PPDD (1 din 3), cu sprijinul unui consilier local PSD loial – spre cinstea lui – electoratului şi interesului Timişoarei şi nu comandamentelor oculte de partid, am evitat să răspund provocărilor politicianiste ale unor fruntaşi PSD, lucru pe care mă voi strădui să-l fac şi în continuare, concentrându-mă, cu toată energia mea, pe gestionarea mulţimii de proiecte de modernizare şi înfrumuseţare a Timişoarei, asumate în faţa timişorenilor.
În acest spirit, prin prezentul comunicat, nu voi da replici nimănui, ci mă voi limita să explic de ce nu am dispus elaborarea unui proiect de HCL pentru cooptarea în Consiliul Local a d-lui Idolu (PSD), în locul d-lui Bârsăşteanu (PSD).
1. Dl. Bârsăşteanu a fost ales consilier local pe lista USL, prin meritul tuturor partidelor care au constituit USL, şi nu pe lista PSD. Pe cale de consecinţă, aşa cum s-a întâmplat şi atunci când d-nii Sorin Grindeanu (PSD), Petru Ehegartner (PNL) şi Ciprian Bogdan (PNL) au părăsit Consiliul Local, se impune ca acceptul de înlocuire a d-lui Bârsăşteanu să fie dat şi de reprezentantul legal al PNL Timiş (conform protocolului care a stat la baza USL, reprezentarea PC se asigură, implicit, la toate nivelurile, de liderii PNL).
2. Lista de candidaţi USL a fost întocmită pe principiul parităţii PSD-PNL, PNL angajându-se să cedeze un număr de locuri din cota sa pentru candidaţi ai PC, evident: în ipoteza că ei sunt aliaţi („aliaţi de centru dreapta”, aşa era vorba, ne amintim!), nicidecum adversari! Electoratul timişorean a votat lista USL de consilieri locali văzând pe ea, în primele 15 poziţii, 8 candidaţi de dreapta şi 7 candidaţi de stânga, conform negocierii PSD-PNL, unul din cele 8 locuri ale dreptei fiind pus la dispoziţie de PNL, pentru PC. După repoziţionarea PC, s-a ajuns la situaţia ca în CLT, să fie 9 consilieri de stânga (7 ai PSD şi 2 ai PC) şi doar 6 de dreapta (PNL), ceea ce este în mod strident contrar celor convenite iniţial şi voinţei electoratului. Prin urmare, noi, PNL Timiş, considerăm că se impune, dacă vor exista oportunităţi în acest sens – pentru că la demisii de onoare nu ne putem aştepta, o ştim prea bine! -, refacerea numărului iniţial de consilieri de dreapta (8) sau, în orice caz, estomparea dezechilibrului creat (6 dreapta versus 9 stânga), pe formula 7 dreapta (PNL) şi 8 stânga (PSD+PC). În acest sens, cerem foştilor aliaţi să dea dovadă de un minim fair-play, prin acceptarea refacerii numărului iniţial de consilieri PNL, adică: 7.
3. Evident, dacă PSD va prezenta, din partea Autorităţii Electorale Permanente sau din partea altei instituţii abilitate a statului o rezoluţie care să stipuleze că, în contextul în speţă, nominalizarea candidatului îndrituit să ocupe locul vacantat în CL, revine PSD, atunci subsemnatul, din postura de Primar, voi lua act şi voi proceda în consecinţă, chiar dacă, din postura de Preşedinte PNL Timiş, voi vedea că foştii aliaţi se vor dovedi lipsiţi de minimul fair-play invocat mai sus.
4. Îmi exprim speranţa că, în oricare din variantele de soluţionare a litigiului politic la care s-a ajuns, consilierii locali PSD+PC vor pune în prim plan, în pofida declaraţiilor belicoase făcute, interesele Timişoarei şi timişorenilor şi nu interesele partinice şi vor renunţa la provocările continue la adresa mea, în încercarea de a mă împiedica să produc alte şi alte rezultate dătătoare de satisfacţie pentru timişoreni -cum am produs, din belşug, în aceşti doi ani de mandat, chiar fără a beneficia de vreun ajutor guvernamental!” a transmis Nicolae Robu, la ceas de seară, luni, 23 iunie 2014.