Viceprimarul Traian Stoia a anunțat vineri că a solicitat explicații de la juriștii din cadrul Serviciului Juridic al Primăriei în legătură cu retrocedările ilegale făcute către clanurile de romi din oraș, motivul fiind acela că lucrurile se mișcă foarte încet sau chiar deloc în direcția recâștigării acelor imobile. În plus, edilul a explicat că există situații în care municipalitatea a câștigat proprietăți în instanță, dar încă nu s-au început procedurile de retrocedare.
„Având în vedere că noi discutăm de foarte multă vreme pe la conferinţe și pe la televizor despre încercările pe care le facem de a readuce în proprietatea Primăriei imobile care au trecut la alţi proprietari fără un temei legal, și având în vedere că lucrurile se mişcă foarte foarte greu, am luat decizia de a solicita în scris Serviciului Juridic să ne spună cum urmăresc ei desfăşurarea aceasta de argumente în favoarea primăriei şi ce fac ei, alături de Patrimoniu, pentru a readuce în proprietatea Primăriei clădirile despre care tot vorbim de un an de zile. Am solicitat pentru două imobile, pentru început, Serviciului Juridic şi Direcţiei Clădiri Terenuri, să iniţieze consultări între specialiştii lor, în special cu cei de la Juridic, pentru reglementarea regimului juridic al celor două imobile”, a declarat Stoia.
Astfel, vicele a cerut explicaţii de la Serviciul Juridic pentru următoarele clădiri: un palat de pe strada Academician Alexandru Borza, fostă Trandafirilor, nr. 5, şi despre corpul B al clădirii de pe bulevardul Mihai Viteazu nr. 17:
„Pe Trandafirilor nr. 5 a fost atribuit imobilul unui moştenitor care a vândut unui cumpărător de etnie romă şi apoi a mai trecut prin câteva mâini, de trei-patru ori. La un moment dat, primăria îşi dă seama că a greşit şi atacă cu recurs în anulare la ÎCCJ. Hotărârea Înaltei Curţi este sută la sută în favoarea primăriei, stabilindu-se obligaţia de a se reveni la proprietarul iniţial. Proprietarul iniţial fiind Primăria Timişoara, era normal, din punctul nostru de vedere, ca primăria să-şi intabuleze şi să repreia clădirea. Acest lucru nu s-a făcut. După părerea noastră, nu s-a făcut din cauza unui neglijenţe, a unei necunoaşteri la nivel relativ elementar a ceea ce trebuie să facă oficiul juridic”, este de părere viceprimarul.
Imobilul de pe Mihai Viteazu 17 este în posesia lui Cârpaci. Stoia a explicat că Primăria a reintrat în posesia corpului B, dar că și acum sunt probleme legate de limitele proprietăţii. Astfel, vicele a cerut reglementarea regimului juridic astfel încât municipalitatea să redevină proprietară pe corpul B al casei
„A reintrat în posesia primăriei, dar trebuie făcute nişte act. Clădirea are unul dintre ziduri, zidul clădirii B spre clădirea A, pe celălalt topo, trebuie rezolvată problema asta. În acest caz deocamdată nu s-a făcut nimic, la fel ca şi pe Trandafirilor, unde, la fel, în condiţiile în care se făceau paşii normali avansam foarte repede şi spun asta după ce am discutat cu oameni care sunt de meserie”, a încheiat edilul.