Proiectul “Structuri locale pentru sprijinirea afacerilor în comuna Dumbrăviţa – incubator de afaceri”, finanțat prin Programul Operațional Regional este implementat în parteneriat de către Municipiul Timişoara şi comuna Dumbrăviţa și are o valoare totală de 4.840.672,15 lei, din care 1.776.273,92 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Programul Operațional Regional este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Aministrației Publice, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Vest, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.
Obiectivul general al proiectului constă în realizarea unei structuri de sprijinire a afacerilor pentru încurajarea iniţiativei antreprenoriale locale ce vizează în special conservarea meşteşugurilor tradiţionale în Polul de Creştere Timişoara, având ca obiective specifice:
• Construirea, în comuna Dumbrăviţa, a unui incubator de afaceri menit să contribuie la sprijinirea start-up-ului IMM-urilor, inclusiv a microîntreprinderilor, ce va conţine spaţii destinate producţiei şi serviciilor;
• Asigurarea dotărilor necesare şi a servicilor de suport pentru firmele incubate, care să contribuie la reducerea cheltuielilor indirecte ale acestora, în vederea creşterii competitivităţii lor pe piaţă.
Incubatorul de afaceri poate găzdui, pe un ciclu de incubare de 3 ani, un număr de 4 IMM-uri cu activităţi de micro/producţie şi 5 IMM-uri cu activităţi de servicii, în următoarele spaţii:
• 4 birouri şi spaţii de producţie şi/sau depozitare (hală) pentru activităţi productive în special în domeniul meşteşugurilor tradiţionale;
• 5 birouri pentru IMM-uri cu activităţi în sectorul serviciilor, în special serviciile către întreprinderi, către populaţie, serviciile inteligente şi creative.
De asemenea în clădire pot fi incubate/găzduite, pe perioade scurte de timp (6 luni), microîntreprinderi sau IMM-uri în domeniul serviciilor pentru care sunt puse la dispoziţie 2 birouri „all inclusive” (birouri dotate cu calculatoare, imprimantă etc.)
Structura realizată prin proiect este prevăzută cu 2 săli de conferinţe/întâlniri, copy-center, reţea internet şi telefonie.
“Acest Incubator de afaceri este un obiectiv foarte important pentru comuna Dumbravița, dar și pentru Timișoara, pentru toată zona noastră, așa cum sunt toate obiectivele care încurajeaza dezvoltarea afacerilor. Timisoara este un centru economic puternic și vrem să-l facem și mai puternic. Am realizat deja, în Timișoara, un centru de afaceri în domeniul IT&C, pe care l-am inaugurat. Acesta este un al doilea obiectiv și mai avem un al treilea – Centrul de competență și sprijinirea afacerilor în domeniul automotive, care va fi finalizat în 2015. Toate sunt realizate cu fonduri europene și cofinanțate de noi cuun procent de 50%”, a spus Nicolae Robu, primarul Timișoarei, la inaugurarea Incubatorului de Afaceri din Dumbrăvița.
Chiar dacă nu au fost stabilite criteriile după care vor fi alese firmele care își vor desfășura activitatea în noul imobil, Victor Malac, primarul din Dumbrăvița a declarat că Incubatorul va fi dat spre administrare unei societăți. Chiria a fost deja stabilită la 2 euro/mp pentru birouri și 1 euro/mp pentru hala.