Dacă în 2013 beneficiau doar 2,6 milioane de persoane, de acum numărul total va ajunge la peste 3,3 milioane la nivel național. Diferenţa constă în introducerea printre beneficiari a celor care primesc alocaţie pentru susţinerea familiei. ”Programul Operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate este o măsură adresată categoriilor vulnerabile, iar vestea bună este că am reuşit să mărim cu aproximativ 700.000 numărul de beneficiari. Pe lângă dublarea sumei de bani şi creşterea numărului de beneficiari, noutatea faţă de anul trecut constă în introducerea unor cupoane prin care se doreşte o informare corectă în privinţa alimentelor primite şi a cantităţii lor” a precizat ministrul Muncii.
Până acum, de program beneficiau:
– familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit dreptul la un venit minim garantat;
– şomerii care primesc o indemnizaţie lunară de până la 400 de lei, precum şi cei care nu mai primesc această indemnizaţie;
– pensionarii sistemului public de pensii cu o pensie de sub 400 lei/lună;
– pensionarii sistemului public de pensii beneficiari ai indemnizaţiei sociale, al căror venit se află sub 400 lei/lună;
– persoanele cu handicap grav şi accentuat, neinstituţionalizate, adulţi şi copii;
– persoanele beneficiare ale prevederilor Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război.
“Creşterea cu 700.000 persoane s-a datorat dublării bugetului alocat pentru achiziţia de alimente în anul 2014. Astfel, dacă în 2013 bugetul era de 56 milioane euro, în 2014 bugetul se situează la 120 milioane euro (535,8 milioane lei cu TVA). Este un ajutor important pentru cei care nu au alte resurse de a supravieţui. Pe măsură ce economia s-a însănătoşit şi a început să aibă performanţe, ne-am străduit să direcţionăm resurse şi către cei care au cea mai mare nevoie de sprijin. Este dorinţa noastră ca de aceste rezultate economice să se bucure cât mai mulţi cetăţeni” a conchis Rovana Plumb.
Informaţii suplimentare despre noile cupoane:
– este documentul prin care se atestă calitatea de beneficiar al pachetului prin apartenenţa la grupul ţintă;
– nu are valoare financiară şi va fi prevăzut cu elemente de siguranţă pentru a împiedica falsificare;
– este netransmisibil şi cuprinde datele de identificare a beneficiarului (nume, prenume, CNP, domiciliu);
– este tipărit de Imprimeria Naţională și distribuit către beneficiarii finali de Poşta Română.
Valoarea coșului de alimente (ulei, zahăr, făină, mălai, paste făinoase, conserve porc, vită, pate) este de aproximativ 128 lei și va fi oferit o singură dată pe an.
La Timișoara ajutoarele din partea Uniunii Europene vor fi distribuite în locații diferite față de cum se proceda până în acest an. ”Am decis ca produsele alimentare provenite de la UE, destinate persoanelor defavorizate din municipiul Timişoara, să nu mai fie distribuite într-un singur punct, cum s-a întâmplat în anii anteriori, ci în două locaţii distincte ale oraşului: clădirea atelier a Liceului Tudor Tănăsescu de pe strada Lorena nr. 35 şi clădirea Liceului I.C. Brătianu de pe strada Cuvin nr. 2. Se preconizează ca aproximativ 40.000 de persoane defavorizate vor beneficia de 900 de tone de produse alimentare”, a anunţat primarul Nicolae Robu, cu ceva timp în urmă.
Groaznic! oare cand ne vom gandi, noi oamenii de rand, ca aceste ajutoare nu inbunatatesc viata nimanui. 128 Lei pe an, in iarna, egal cu 0 pentru o familie cu 2 adulti si 5 copii. Nu ar fi frumos de acesti bani , 85% de la UE si doar 15% de la Guvern, sa se faca altceva mai benefic pentru lume: subventionari totale la incalzire pentru familii cu adevarat nevoiase, microintreprinderi in sate (moara, brutarie, etc), microfabrici, etc. An de an acesti bani ar putea fi investiti in oameni nu dati de pomana. Si as mai vrea sa se sesizeze lumea pentru ca, desi, pare mult ceea ce da Guvernul, nu e. Guvernul da mai multi bani BISERICII in acest an decat ajutoare sociale. Sa vina cineva sa imi spuna ca acei bani dati BISERICII se intorc inapoi la populatie, in orice mod posibil : ajutoare sociale, adaposturi, mancare etc. Oribil cat de mult de afecteaza faptul ca oamenii de rand sunt multumiti de acest ajutor. Groaznic cum suntem cumparati si santajati de propria patrie.