„Există un angajament din partea României să continue consolidarea situaţiei fiscale. Aşteptăm ca acest angajament să fie respectat”, a declarat, la Sofia, Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI în România şi Bulgaria.
El a arătat că a fost făcut un efort mare pentru ca economia României să fie întărită. „A fost făcut un efort atât de mare pentru ca economia să devină mai puternică şi mai rezistentă la şocuri, prin această stabilitate sporită rezultată din faptul că starea conturilor bugetare este mult mai bună decât în urmă cu şase ani. În acest condiţii, credem că este extrem de important pentru România să nu pună în pericol acest progres considerabil”, a spus Tolosa.
FMI a susţinut România în 2009, când ţara a suportat o recesiune dureroasă, încurajând reducerea deficitului bugetar şi implementarea reformelor, printr-o serie de acorduri care au refăcut credibilitatea ţării în faţa investitorilor.
Primul ministru Victor Ponta, candidat la funcția de președinte al Români în alegerile de duminică, a promis printre altele reducerea măsurilor de austeritate şi a unor taxe, în cei doi ani de mandat, şi cu promisiunea că va majora pensiile anul viitor. Astfel de promisiuni au adus în atenţie bugetul pe 2015 şi posibilitatea ca noul guvern să fie tentat să relaxeze politica fiscală, în pofida unui angajament de menţinere a deficitului bugetar la 1,4% din PIB, scrie Mediafax.
Foto:codfiscal.net