Parcul Lidia, situat în partea de sud a municipiului Timişoara, este unul dintre cele mai tinere parcuri ale oraşului. Acesta este și unul dintre cele mai mari spații verzi pe care le are orașul de pe Bega, iar începând de astăzi a intrat într-un amplu și complex proces de reabilitare. ”Sunt bucuros că au început lucrările de amenajare a Parcului Pădurice. Este unul dintre cele mai extinse spații verzi pe care le are municpiul Timișoara. Este un parc amplasat în mijlocul unei zone foarte populate, între trei cartiere mari și el a fost foarte folosit. Vor fi amenajări complexe , iar la final vom avea mai multe zone, fiecare cu specificul său: zona grecească, spaniolă, englezească, una modernă, una de lac. Fiecare va avea amenajări specifice numelui ei” a declarat primarul Timișoarei, Nicolae Robu.
Valoarea contractului de execuţie a Parcului Pădurice se ridică la suma de 4.599.000 lei fără TVA, iar fondurile sunt alocate din bugetul local. Lucrările de modernizare sunt făcute de firma SC Lovritim SRL, societatea care a fost desemnată câştigătoare în urma licitaţiei electronice. Durata lucrărilor de modernizare a Parcului a fost stabilită la 12 luni, însă prmarul Timișoarei a anunțat că speră ca firma să finalizeze lucrările până la finalul anului 2015.
În proiectul ce urmează a se derula, sunt prevăzute lucrări de reamenajare a parcului prin redefinirea aleilor, sistematizarea fondului forestier şi crearea unor zone cu grădini de diferite tipuri după cum urmează: zona plantelor aromatice, zona italiană, zona modernă, zona grecească, zona spaniolă, zona englezească, zona lac. Se vor planta arbori aparţinând mai multor specii, precum: arţari, tei, platani stejar, carpen, arbore de mătase, fag, arborele lui Iuda, cedru, clocotiş chinezesc, arborele de lalele, păducel, salcâm galben, dar și arbuşti din specii ca: alun, azalee, bambus, liliac, thuya, liliac de vară, dracilă japoneză, calicarpa, pin, rododendron şi plante căţărătoare şi florifere ca: iederă, caprifoi, viţă canadiană, glicina, crin, stânjenel, garofiţă, isop lavandă. În total ”se vor planta 1.947 de arbori și arbuști noi și 1.600 de plante. Va fi amenajat un loc cu aparate de fitnes, un loc pentru fotbal, loc de joacă pentru copii, piste de biciclete cu denivelări și obstacole, va fi o mini-zonă de skatepark” a mai explicat Robu, prezent la demararea lucrăriler de reabilitare.
Reabilitarea parcului va aduce și un sistem de irigare a spaţiilor verzi, sistem care în prezent nu există, iar în zona viitorului lac care va fi realizat în Parcul Pădurice vor fi plantaţi nuferi.
Sistemul de iluminat va utiliza în proporţie de 100% energii regenerabile, respectiv energia solară, în timp ce mobilierul urban ce urmează să fie amplasat este compus din bănci şi coşuri de gunoi, poziţionate de-a lungul şi la intersecţiile aleilor. Grădinile care reprezintă atracţiile compoziţionale ale parcului vor fi dotate cu piese de mobilier în stilurile specifice.
Revenind la echipamentele de fitness pentru exterior, acestea vor oferi opţiuni de antrenament, asemănătoare cu echipamentele de fitness aflate în sălile de sport. În ceea ce privește mini-zona de skatepark amintită de edilul-șef, trebuie precizat că pistele de biciclete BMX vor fi de două categorii de întreceri: cascadorii şi viteză. Pista din parc va avea un grad scăzut de periculozitate, fiind destinată amatorilor. De asemenea, se vor amenaja rampe şi platforme din pământ.
De asemenea, se va amenaja un loc de joacă pentru vârste cuprinse între 2-14 ani şi pentru copii cu handicap locomotor.
[responsive_youtube https://www.youtube.com/watch?v=1sQNkWlmCI0&feature=youtu.be]