Festivalul îşi propune, pe de-o parte, promovarea artiştilor locali, iar pe de altă parte facilitarea accesului publicului larg la manifestări culturale. Pe parcursul unei săptămâni întregi, artiştii Timişoarei: muzicieni de toate genurile, dansatori, actori şi alţi prestatori în teatru şi film, scriitori, pictori, sculptori, arhitecţi şi designeri vor veni în faţa timişorenilor şi a vizitatorilor şi îi vor încânta cu talentul lor.
Pe tot parcursul Festivalului Artelor Timişorene, la Galeria Primăriei Municipiului Timişoara (Piaţa Victoriei, nr.5) veţi putea viziona expoziţia Călătorind prin Timişoara. Comunicarea vizuală, redată prim imagini simbolice al oraşului de pe Bega, încearcă să îi facă pe oameni conştienţi de posibilitatea de a trece dincolo de convenţiile discursive, reuşind astfel să comunice într-un mod autentic şi semnificativ. Proiectul este realizat de studenţii din anul I, Secţia Design Grafic, Departamentul de Design şi Arte aplicate din cadrul Facultăţii de Arte şi Design. Orar: luni – joi 8.30-16.00, vineri 8.30-13.30.
În cadul Festivalului Artelor Timişorene, Fundaţia Triade va derula proiectul Timişoara XXI, orientat, anul acesta, atât pe recuperarea unor valori ale artei româneşti, cât şi pe deschiderea spre practicile artistice contemporane, în direcţia intervenţiei în spaţiul public şi stimularea folosirii unor materiale alternative.
Între 8-14 iunie, în Parcul Botanic, intervenţia sculptorului Vlad OLARIU va produce un „pseudo-monument al unui pseudo-erou”. Acest proiect, practic o sculptură în polistiren, va pune în discuţie toate elementele care formează semnele distinctive ale “monumentului”, trecându-le în derizoriu, decăzându-le din statutul instaurat politic. Soluţiile estetice propuse de Vlad Olariu se înscriu în cheia imaginilor cu efect de degradare, accident, deteriorare etc. Propunerea de a face această lucrare în cadrul unui eveniment participativ, cu public spectator, are un profund caracter provocator, incitând la atitudine, reacţie. Valoarea intervenţiei este socială în măsura în care actul artistic este o formă de dialog cu un public activ, îndreptăţit să îşi manifeste atitudinea de aprobare/dezaprobare faţă de soluţiile pe care artistul le propune.
Manifestările vor avea loc atât în aer liber, în Parcul Rozelor, Parcul Botanic, Parcul Copiilor, Grădina de vară Capitol, la Bastionul Theresia, precum şi în alte spaţii neconvenţionale. Descarcă documentul de mai jos pentru a afla programul detaliat al Festivalului Artelor Timișorene.
[dg]