Când să răsufle ușurat că a scăpat de una dintre tinichelele prinse de coadă, cunoscutul medic timișorean Mihai Ionac, fost șef al Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean Timișoara, se vede nevoit să rămână în stand-by. Ordonanța de clasare – a doua în patru ani pe numele suspectului Mihai Ionac – semnată de același procuror, Lucian Papici, în 27 mai 2021, chiar înainte de ieșirea la pensie, a fost desființată de Judecătoria Timișoara!
În data de 21 decembrie 2021, judecătorul de cameră preliminară a admis plângerea formulată de petenta Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș (CJASTM) împotriva ordonanței de clasare date de Papici în dosarul nr. 259/P/2018 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș (PTT), desființând actul semnat de Papici și trimițând cauza înapoi la parchet în vederea completării urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și înșelăciune – intimat Mihai Ionac, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și înșelăciune – intimați Lucian Jiga (medic, fost subaltern al lui Ionac la Chirurgie Vasculară, în prezent în Germania) și Simona Banciu (asistentă șefă la Chirurgie Vasculară), precum și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals intelectual.
În 2016, Parchetul semnalează Casei de asigurări cazul Ionac
Cum a ajuns CJASTM să facă plângere în instanță împotriva noii clasări marca Papici? Simplu. În 9 februarie 2016, Mihaela Pop, fostul procuror de caz din dosarul inițial, nr. 891/P/2014, al PTT – dosar în care aceleași trei personaje enumerate mai sus aveau calitatea de suspecți – a solicitat CJASTM “comunicarea prejudiciului creat prin înregistrarea în mod fraudulos în sistemul Hipocrate a unor internări succesive, care nu sunt reale, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență <Pius Brânzeu> Timișoara, Secția de Chirurgie Vasculară, urmărindu-se obținerea de către suspecți a unor fonduri necuvenite de la CJAS Timiș”.
În urma solicitării procurorului de caz, CJASTM a întreprins verificările de rigoare și, în 17 februarie 2016, a comunicat parchetului datele solicitate, cu mențiunea că se constituie parte civilă pentru suma de 1.683.626 lei.
Deschidem o paranteză. Cotidianul Renașterea bănățeană publica, în 6 septembrie 2016, sub semnătura jurnalistului Ciprian Brindescu, articolul intitulat “Țintuit pe patul de spital și conectat la diverse aparate, un pacient timișean a fost externat fictiv de mai multe ori”, care reda exact unul dintre acele episoade de internări succesive doar pe hârtie, nu și în realitate, relatat de un fost pacient al medicului Mihai Ionac în fața instanței de judecată. Închidem paranteza.
În 2018, procurorii întorc armele
Ce s-a întâmplat mai departe n-a fost nimic ieșit din comun, dimpotrivă, s-a întâmplat mereu în ultimii 32 de ani: procurorii au întors armele și i-au albit pe suspecți. Puteți citi pe larg, AICI.
Extrem de interesant este faptul că Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș a avut nevoie de – țineți-vă bine! – un an și patru luni pentru a le da de veste reprezentanților CJASTM că au “rezolvat” parțial cazul: “Prin adresa înregistrată la CJAS Timiș sub nr. 18848/30.05.2019, Parchetul ne comunică că prin ordonanța din data de 12.02.2018 s-a dispus clasarea cauzei față de suspecți sub aspectul presupusei comiteri a infracțiunii de luare de mită și complicitate la luare de mită și, în același timp, disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor penale pentru infracțiunile de abuz în serviciu și înșelăciune, constituind-se dosarul cu nr. 295/P/2018, În cauză a fost desemnat un expert contabil, fiind întocmit un raport de expertiză contabilă judiciară, la care instituția noastră a formulat obiecțiuni”. Era de natura evidenței că toți cei interesați jucau la trecerea timpului, așteptând cu înfrigurare împlinirea termenului de prescripție a răspunderii penale.
A doua oară n-a mai fost cu noroc pentru suspecți
Și la fel de evident era că dosarul 295/P/2018 al PTT urma să aibă soarta dosarului 891/P/2014, numitorul comun fiind procurorul Lucian Papici, actualmente tânăr pensionar. Doar că, spre deosebire de ordonanța de clasare semnată în 12 februarie 2018, care n-a avut de cine să fie contestată, ordonanța din 27 mai 2021 a format obiectul plângerii părții civile CJASTM. Din nou previzibil, plângerea CJASTM către superiorul ierarhic al lui Lucian Papici a fost respinsă, procurorul șef al Secției Urmărire penală din cadrul PTT, Ioan Damian, considerând că subalternul său și-a făcut cu vârf și îndesat datoria.
Ca urmare, în 11 august 2021, reprezentanții CJASTM s-au adresat Judecătoriei Timișoara, solicitând desființarea ordonanței de clasare semnate de Lucian Papici și retrimiterea cauzei la procuror “pentru punerea în mișcare a acțiunii penale și completarea urmăririi penale”. Și, așa cum am arătat mai sus, plângerea CJASTM a fost admisă de instanța de judecată, care a constatat, practic, că onorabilul domn Papici a rasolit cazul.
Ce s-a făcut că nu vede procurorul a văzut din prima judecătorul
În primul rând, judecătorul de cameră preliminară a observat că, în ordonanța de clasare, “procurorul nu a menționat motivele de fapt și de drept pe care s-au întemeiat soluțiile de clasare în privința niciuneia dintre infracțiuni, însușindu-și propunerea organului de cercetare penală cu privire la toate infracțiunile pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale”.
În al doilea rând, analizând raportul de control al Camerei de Conturi Timiș întocmit în urma verificărilor efectuate în februarie 2014 la Spitalul Județean Timișoara, pe tema internărilor succesive fictive în Secția de Chirurgie Vasculară, “judecătorul de cameră preliminară constată că au fost atestate fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului cu ocazia procedurii de transmitere și decontare a serviciilor”. Adică fix ceea ce nu a vrut să vadă procurorul Lucian Papici!
De asemenea, în ceea ce privește valoarea prejudiciului, instanța a constatat că, deși în faza de urmărire penală s-a efectuat o expertiză contabilă cu privire la respectivele internări succesive nereale, “nu s-a răspuns la obiectivele stabilite raportat la insuficiența probatoriului”. Încă un bobârnac pentru lucrul de mântuială făcut de procurorul Papici…
Organele, trimise înapoi la muncă!
După ce a analizat toate probele depuse la dosarul cauzei de partea civilă CJASTM și raportul de control al Camerei de Conturi Timiș, judecătorul de cameră preliminară le-a trasat sarcini, cu liniuță, organelor de urmărire penală: “- vor administra probe pentru a se stabili dacă fracționarea sesiunii unice de spitalizare a fost justificată (atât prin externarea efectivă a pacienților, urmată de reinternarea acestora, cât și raportat la starea de sănătate a pacienților, în sensul că aceasta justifica o nouă internare) în ceea ce privește cele 630 de internări din perioada 2013-2015 menționate la punctul 8.4 din Raportul de control nr. 14.553/01.04.2016 al Curții de Conturi a României; – pentru fiecare dintre cazurile în care se va constata că fracționarea sesiunii unice de spitalizare nu a fost justificată se vor administra probe pentru indicarea persoanelor responsabile; – vor administra probe pentru a se stabili care sunt persoanele decedate pentru care s-au prescris medicamente după data decesului, după care se vor administra probe pentru a se stabili cine sunt persoanele responsabile de prescrierea unor medicamente în sumă de 11.199 lei, după data decesului persoanelor respective, utilizând formulare din sistemul de asigurări sociale de sănătate; – vor fi analizate și soluționate solicitările de probatoriu concludente și utile ale petentei în susținerea plângerii, raportat și la elementele noi care vor apărea pe parcursul administrării probatoriului sus menționat, se vor efectua orice alte acte care se impun pentru aflarea adevărului și justa soluționare a cauzei”.
Acum, că procurorul specializat în metoda “Nufărul” a ieșit din sistem, poate că “aflarea adevărului și justa soluționare a cauzei” nu vor mai reprezenta niște misiuni imposibile pentru organele de urmărire penală. Ori, dimpotrivă, poate că sistemul va produce un nou Papici, iar joaca de-a hoții și vardiștii va continua la fel ca până acum.