Pentru cine nu s-a prins de schema de lucru din plenul de aseară al Consiliului Local Giroc, e clar că, și de această dată, PSD a intrat la rupere, doar ca să-l scape de șomaj și să-l mențină în fruntea ”Giroceana” pe Dacian Marinescu, ginerele fostului primar Ionel Toma. Așa se explică și tentativa de puci de acum câteva ore când, la înțelegere cu USR și Partidul Verde, social-democrații au deturnat discuțiile de la managementul defectuos al societății locale de apă și canal și au cerut schimbarea (vice)primarului Dan Vîrtosu. Și totul s-a tranșat, după un circ monstruos, la o diferență de un vot, departe de ochii cetățenilor care au pierdut semnalul de la transmisia live a ședinței, cum altfel, decât din cauza unor… dificultăți tehnice.
Adevărul e că tot ceea ce s-a întâmplat ieri în Primăria Giroc nu a fost decât o simplă scenetă, pusă la cale de PSD care, chiar dacă pare incredibil, a jucat un dublu rol: unul de călău și unul mesianic! Căci tot PSD a cerut și a supus la vot schimbarea lui Dan Vîrtosu și tot social-democrații l-au salvat… cu un vot.
Așa că e clar pentru toți inițiații piruetelor politice că ceea ce s-a derulat, în ultimul plen al Consiliului Local Giroc, nu reprezintă altceva decât arătatul pisicii negre. Altfel spus, dacă medicul veterinar nu sare în barca PSD și nu-și depune jurământul de credință, că va candida ca primar cu trandafirii la rever, în mod cert, la următoarea întrunire a consilierilor locali, liberalul va fi istorie! Fără dubii!
Oricum, nu e pentru prima dată când PSD se opune fățiș schimbării lui Dacian Marinescu din funcția de director de la ”Giroceana”. Că Vîrtosu a mai încercat manevra asta o dată, acum câteva luni, când a propus înlocuirea ginerelui lui Ionel Toma cu liberalul Emil Șerpe, fost manager al Colterm SA. Și s-a ales cu dinții sparți dar, până la urmă, tot l-a tocmit pe Șerpe, pe post de administrator public… datorită experienței manageriale!
Din nou, înlocuirea lui Marinescu a fost pusă pe tapet și aseară, când (vice)primarul Girocului era decis să-l înlocuiască pe managerul de la societatea locală de apă și canal cu un alt liberal de soi, Vasile Rușeț, fost consilier personal al lui Nicolae Robu. Dar iar și-a luat-o-n barbă și-a fost prins în offside!
Și aici greșește fundamental Dan Vîrtosu: că dă apă la moară PSD și că acordă sinecuri bugetofage, pe criterii de partid și pe simpatii personale! Jocuri politice mici și fără miză, asta în timp ce Primăria Giroc, datorită unor decizii pompieristice și total neinspirate, sub povara amatorismului și a totștiutorilor și, nu în ultimul rând, sub greutatea anchetelor penale și ale unor jocuri de culise, atât pe persoană fizică cât și pe grupuri organizate, rămâne blocată și decontectată de la problemele și nevoile reale ale comunității. O certitudine!
In(tro)specție fiscală
Acum, miza jocului politic din ultimul plen al Consiliului Local Giroc, sârbă făcută pe nervii oamenilor, are la bază concluziile devastatoare ale procesului-verbal de control inopinat al celor de la ANAF (nr. 18 din data de 25 octombrie 2022) ca urmare a verificării societății locale de apă și canal. Și, nu în ultimul rând, plângerea penală pentru gestiune frauduloasă, care a fost înaintată Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș (9365 din 14 noiembrie 2022), împotriva conducerii ”Giroceana”, de către aceiași finanțiști bănățeni, după ce au tras concluziile și au rezolvat puzzle-ul furturilor de apă de pe raza comunei, găuri care au creat comunității locale un debit de circa 3 milioane de euro către Aquatim.
Cert e că actul de control al inspectorilor de la ANAF Timiș nu face decât să confirme toate dezvăluirile de până acum ale redacției Vocea Timișului. Ba mai mult, chiar și pe cele ale Camerei de Conturi. Practic, nimic altceva, decât marile furturi de apă ale cooperativei imobiliare de pe raza comunei Giroc, o entitate născută prin eforturile profesorului de sport Ionel Dan Pascu (Puiu Minda).
Mai mult, ANAF confirmă că în perioada 2020-2021 există o diferență majoră între cantitate de apă facturată dinspre Aquatim înspre Giroceana și, mai apoi, din direcția societății locale de apă și canal înspre beneficiari, de fix 1.031.034 mc, în valoare totală de 3.721.737 RON. Adică, peste 32% din cantitatea achiziționată, ”diferență care nu a putut fi justificată cu documente de către operatorul comunal”. La care se adaugă alți peste 500.000 mc canal lipsă, în valoare de alți aproximativ 1,5 milioane RON.
Și, așa cum rezultă din documente, Dacian Marinescu, în calitate de director al entității, a încercat să se scuze motivând că, de-a lungul vremii, a făcut tot soiul de plângeri penale pentru furturi de apă, că a solicitat ajutorul Aquatim, ca și-a îndemnat subalternii să iasă în teren și să depisteze hoții de apă și că s-a adresat chiar și Primăriei Giroc.
Doar că inspectorii ANAF consideră că tot ce a făcut ”Giroceana”, în privința utilizatorilor frauduloși și a branșamentelor clandestine, nu a fost altceva decât un joc de glezne: ”…deși avea toate competențele și toată logistica la dispoziție pentru a stabili, constata și preîntâmpina și depista pierderile și furturile de apă, nu a întreprins nicio măsură, ci doar a prezentat adrese scrise, prin care s-a încercat transferul răspunderii”
Totodată, controlul celor de la ANAF a stabilit că peste 45% din eșantionul de beneficiari, verificat la nivelul operatorului local de apă și canal, nu aveau contracte de furnizare-prestare încheiate! Mai mult, că există o serie de branșamente clandestine și că pentru acestea singura vinovată este societatea ”Giroceana” care nu și-a îndeplinit îndatoririle de serviciu.
În consecință, ca urmare a definitivării controlului, inspectorii ANAF au considerat că suma de 482.319 RON constituie prejudiciu fiscal la bugetul de stat, creat de societatea de apă-canal, prin neînregistrarea, nedeclararea și nevirarea la bugetul de stat a TVA aferentă livrărilor de apă și canal către consumatorii din Giroc.
Mai mult decât orice, Direcția Regională a Finanțelor Publice Timiș a invederat Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș că, în situația în care plângerii penale i se va da curs, iar administratorul ”Giroceana” va fi trimis în judecată, statul se consideră parte civilă cu suma de 482.319 RON, la care se vor adăuga și accesoriile aferente, banii reprezentând prejudiciul total adus bugetului consolidat prin necolectarea TVA, în cazul nefacturării cantității de 1.03.034 mc de apă potabilă și 515.517 mc canal, în valoare totală de 5.359.092 RON.
Propunere pr. primar Puiu Minda( ca -i primarul ne-ncoronat alGirocului, secretar Cristi Fedor , arhitect șef Cristina B. ( ca face ( fac) casa buna împreuna. Virtosu la agricol ca-i de meserie…. Nevasta lui Minda rămâne la liceu manager !
vrajeala … se joaca la manta … vor sa scoata un consiler psd arunca vina pe ovoane , sa scape de el ca sa vina urmatorul de pe lista care este a lui vartosu minda
a tradat un consiler usr mai exact plus
Ati omis o cheie :
cel de la PSDeu care a votat mentinerea lui virtosul este nimeni altul decat verisorul profesorului vostru de sport … in rest totul d can can