O călătorie prin felurimea micului dejun

- Advertisement -

Indiferent că e botezat breakfast, frühstück, petit dejeuner, prima colazione şi aşa mai departe, mâncarea consumată dimineaţa „curge” în variaţie în jurul lumii. Evident, nu există o reţetă unică impusă căci în fond, fiecare mănâncă ce-i pe placul inimii sale dimineaţa.

Marea Britanie

Din punctul de vedere al grăsimilor şi proteinelor, micul dejun al „adepţilor ceaiului” este o bombă bogată ce-ţi explodează în farfurie. În trecut, britanicii din era industrializării aveau nevoie de un mic dejun copios înainte de a purcede spre fabrici, pentru a-şi începe ziua în forţă. Celebrul „ham and eggs” (şuncă şi ouă), tradiţia mâncării de dimineaţă ce a fost împrăştiată în mai multe părţi ale lumii, a fost o alăturare de cuvinte creată de Eduard Bernays pentru a-şi spori vânzările cu şuncă. Astfel, breakfast-ul conţine cârnăciori, ouă ochiuri cu bacon, fasole, cereale sau fiertură caldă cu fulgi de ovăz, inele de ceapă prăjite, clătite, brioşe, ouă ochiuri în apă precum şi o varietate de budinci.

Full English breakfast

 

 

Germania

Bucătăria nemţească este diferită de la regiune la regiune însă, mult dintre elementele culinare se reîntâlnesc armonios în farfuria de frühstück. Simplu, dar sănătos, masa de dimineaţă pentru ei înseamnă pâine (Brötchen sau Semmeln) cu marmeladă, ouă, mezeluri (Leberwurst, un cârnat făcut din ficat) cerealele cu  filmjölk – un fel de lapte mai gros precum şi brânzeturi.

germany

 

Ţara Galilor
Micul dejun de aici este un pic neobişnuit. Galezii consumă dimineaţa aşa-zisele Bara Lawr (sau laverbread) şi cockles. Bara lawr este o algă marină comestibilă care este culeasă de pe ţărmurile stâncoase şi poate fi amestecată cu cereale şi carne de oaie şi apoi prăjită la grătar, sau poate fi servită simplu, precum spanacul. Iar cockles sunt un gen de scoici prăjite servite dimineaţa.

 

 
Franţa, Italia, Belgia, Luxemburg
Acestea sunt ţările ce practică micul dejun continental adică limitarea alimentelor la un minimum pentru a ţine de foame doar până la orele prânzului. Un croissant (corn), o brioşă sau o felie de pâine prăjită servită cu unt şi conserve împreună cu o cafea sau un ceai este tot de ce ai nevoie, consideră ei, pentru a „supravieţui” până la masa de prânz.

 

 

Rusia

O mare varietate de tipuri de pâine (pâinea neagră fiind adesea asociată cu zona rurală), blini, mezelurile, ouăle prăjite şi castraveţii muraţi sunt componentele specifice unui mic dejun rusesc. Kasha – un fel de cereale rezervate în mod special copiilor – se serveşte adesea cu tvorog (un soi de brânză moale asemănătoare cu ricotta) sau cu iaurt şi zahăr. Desigur din meniu nu lipseşte cafeaua.

russia

 

America

Meniul de dimineaţă al americanilor este compus dintr-o colecţie cât se poate de diversificată şi ciudată de mâncăruri. Cel mai popular breakfast al lor ar conţine: cafea, ceai, lapte, ciocolată caldă, ouă, cereale, pâine prăjită sau produse de patiserie, bacon sau cârnaţi şi sucuri de fructe. Însă există şi câteva alimente care păstrează o aromă regională cum ar fi: Pancakes şi Maple Syroup (clătitele şi siropul de arţar).Pe lângă acestea, mai există şi scrapple, preparat din jumări de porc, cornmeal şi verdeţuri, aşezate pe pâine şi apoi prăjite înainte de a fi servite, biscuiţi făcuţi cu untură; o felie subţire de şuncă ţărănească – mare cât o farfurie (sau câteva felii de cârnaţi de porc picanţi); hash brown (cartofi tocaţi, prăjiţi şi extrem de crocanţi). Produsele de patiserie se situează undeva foarte sus în topul preferinţelor americanilor, waffle-lul sau baggel-ul (vine din cuvântul ebraic beygel care înseamnă „inel”) un aluat fiert şi, mai apoi, copt. De asemenea, English Muffin-ul, care este defapt un American Muffin, o brioşă, de obicei făcută din din afine, tărâţe şi struguri.

India

Bucătăria hindusă abundă în varietate. Ouăle cu jumări, condimente, cartofi şi ceapă, idi-appam (orez mâncat cu lapte din nucă de cocos şi carne gătită cu curry), idli (mici prăjituri înăbuşite gătite cu orez bătut şi fermentat şi cu mazăre) şi puttu (orez zdrobit şi nucă de cocos introduse în straturi alternative într-o coajă de bambus).

indian 2

 

„Spartani! Terminaţi micul dejun şi mâncaţi bine… pentru că diseară cinăm în iad!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Țigări și cafea de contrabandă, confiscate de jandarmii timișoreni în Arad

Jandarmii timișoreni s-au deplasat din nou la Arad, pentru...

Captură impresionantă în Vama Cenad: o tonă și jumătate de cafea fără documente

Polițiștii timișeni au reușit să facă o captură impresionantă...

Doi români MORȚI în atentantele de la Paris

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat în urmă cu câteva...

Timișoreanul Alexandru Șimicu, DECISIV în victoria lui Raphaell VHB, cu o zi înaintea să împlinească 27 de ani

Evoluție remarcabilă a timișoreanului Alexandru Șimicu, chiar cu o...