Pe lângă atestarea celei mai vechi fabrici de bere din România, editarea primului ziar din România şi totodată primul ziar german din sud-estul Europei: „Temeswarer Nachrichten” şi până la obţinerea titlului de primul oraş liber din România, Timişoara a mai fost şi prima urba de pe continentul european ce a dispus străzi iluminate electric.
Întreprinzători şi antrenaţi să „gândească în afara cutiei”, timişorenilor le-au trecut pe la urechi ştiri din Europa despre descoperiri diverse în domeniul electricităţii, lucru ce i-a mobilizat să „împrumute” din ideile expuse. La numai 2 ani de când străzile New York-ului erau luminate cu becuri alimentate de la centrala electrică a lui Thomas Edison, Timişoara intră în istorie. În anul 1884, 731 de lămpi incandescente cu filament de cărbune formau o reţea de 59 de kilometri ce lumina străzile timişorene. Pentru mai bine de un secol iluminatul stradal s-a făcut cu seu şi, mai apoi, cu gaz (o altă premieră bănăţeană în 1885).
Potrivit monografiei orașului Timişoara în anul 1882 , Primăria a încheiat un contract de concesionare cu societatea Anglo-Austrian Bruch Electrical Companz Ltd. pentru iluminarea electrică a străzilor.
De peste 129 de ani, „aprindem lumina în Timişoara şi în toată ţara”.