Aflată la cea de-a doua ediţie, seria de conferinţe de arhitectură pe înţelesul copiilor ajunge în acest an şi în Capitala Banatului. „De-a arhitectura povestită” se desfăşoară în săptămâna Şcoala Altfel, 7-12 aprilie, în Timişoara (Sala StudioArt), Bucureşti (Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I) şi în Sibiu (Teatrul pentru copii şi tineret – GONG). În total, 1.267 de elevi şi 125 adulţi participă la o serie de prelegeri adaptate vârstei şi nivelului de înţelegere al copiilor, prezentate de 24 de arhitecţi renumiţi din România.
Arhitecţii invitaţi vor povesti elevilor în mod interactiv, cu un limbaj adaptat vârstei publicului, o experienţă sau un proiect de arhitectură concret. Prin acest program se urmăreşte familiarizarea copiilor cu rolul arhitectului în societate, oferirea de modele valorice, trezirea interesului către mediul construit, familiarizarea cu arhitectura contemporană şi de patrimoniu şi promovarea responsabilităţii civice. “Ne dorim ca la aceste conferinţe copiii să facă cunoştinţă cu lumea fascinantă a arhitecturii, în toate etapele ei. Tot suportul vizual va avea un scop educativ, astfel încât elevii să înţeleagă că pot schimba în bine spaţiul construit în următorii 20 de ani”, a declarat arh. Eliza Yokina, fondator „De-a Arhitectura” şi Managing Partner SYAA. “Prima ediţie s-a bucurat de un real succes, copiii dovedindu-se receptivi, dornici de a cunoaşte lucruri noi legate de construcţia unei case. Au fost creativi, au pus întrebări, au acceptat provocările lansate de arhitecţii implicaţi în acest proiect”, a mai adăugat Eliza.
„Este o experienţă educativă, iar cel mai important ingredient este curiozitatea. Sper ca cei mici să nu o piardă niciodată, iar eu să o regăsesc de fiecare dată când o pierd”, a declarat arhitect Robert Marin, Nuca Studio.
Conferinţele de arhitectură se adresează copiilor din clasele I-VII, fiecare seminar fiind conceput pentru o altă categorie de vârstă. Acestea fac parte dintr-un program care urmăreşte introducerea educaţiei de arhitectură şi mediu construit în programa obligatorie a şcolilor generale.
“Am susţinut acest program încă din primele faze de dezvoltare ale lui din dorinţa de a ne implica activ în educarea generaţiilor de copii, în ceea ce priveşte calitatea în arhitectură şi construcţii. Suntem bucuroşi că cea de-a doua ediţie a strâns atât de mulţi elevi dornici să înveţe cât de importantă este arhitectura în viaţa lor”, a declarat Mădălina Dumitru, Regional Marketing Manager Xella, România, Ungaria şi Bulgaria.
Despre „De-a arhitectura”
De-a arhitectura este o asociaţie care îşi propune dezvoltarea şi promovarea educaţiei de arhitectură şi mediu construit, prin predarea în şcoli de stat şi private a cursurilor de arhitectură pentru copii. Asociaţia a fost creată de arhitecţi români: Mina Sava, Vera Marin, Eliza Yokina, Corina Croitoru, Claudia Pamfil şi Miruna Grigorescu. Împreună cu Filiala Teritorială Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România şi în parteneriat cu Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Universitatea Bucureşti, Asociaţia „De-a arhitectura” a dezvoltat un program cultural care include un program educaţional numit „De-a arhitectura în oraşul meu”. Acesta este un curs de cunoştiinţe de arhitectură şi mediu construit pentru clasele III-IV, ce poate fi utilizat pentru materia opţională. Pentru anul şcolar 2014-2015 cursul se va desfăşura în 100 de clase din 13 oraşe, fiind predat de arhitecţii învăţători.