Odata cu trecerea anilor, acumularea de kilograme in plus pare inevitabila, cele mai afectate in acest sens fiind femeile. Pentru unele, luarea in greutate apare odata cu sarcinile si cu menopauza, iar in cazul altora, kilogramele se acumuleaza progresiv, pe toata durata vietii.
Intr-o masura ceva mai mica, si barbatii sunt afectati de aceasta problema, in special la nivelul abdomenului. Ce se intampla in organism?
Iata care sunt cauzele comune pentru care barbatii si femeile au tendinta de a se ingrasa odata cu varsta:
Scaderea metabolismului bazal
Metabolismul bazal reprezinta cantitatea minima de energie (kcal/kJ) consumata de corpul uman pentru a ne tine in viata, in conditii de inactivitate. Cu cat este mai scazut, cu atat luam mai mult in greutate.
Principalul factor care influenteaza acest metabolism bazal este proportia masei musculare, de aceea barbatii au nevoie de un minimum de calorii mai ridicat decat in cazul femeilor, potrivit Passeport Sante.
De exemplu, metabolismul bazal al unui barbat in varsta de 20 de ani, de 1,80 m si 70 kg, este in jur de 1510 kcal, pe cand nevoile unei femei cu varsta de 20 de ani, inaltimea de 1,65 m si 60 kg reprezinta in jur de 1320 kcal.
Dupa 20 de ani, metabolismul bazal scade cu 2% pana la 3% pentru fiecare deceniu de viata. Astfel, dupa 50 de ani, a fi zvelt si in forma reprezinta un lucru dificil. Este nevoie de multa miscare pentru a mentine masa musculara si de o alimentatie corecta. Infometarea nu este o solutie, deoarece si aceasta poate duce la scaderea metabolismului bazal, iar kilogramele se pot acumula mai usor.
Stilul de viata modern
La transformarile de ordin biologic, odata cu inaintarea in varsta, se adauga influenta stilului de viata modern, cu multe alimente rafinate, cu bauturi indulcite, cu orele petrecute in fata televizorului, cu folosirea zilnica a masinii.
Este de la sine inteles ca oricine doreste sa ramana in forma odata cu trecerea timpului trebuie sa inlocuiasca sedentarismul cu miscarea, iar in bucatarie sa prefere simplitatea si alimentele cat mai naturale.
Cauze particulare in cazul femeilor
In lupta cu kilogramele femeile sunt dezavantajate de la bun inceput comparativ cu barbatii. Acestea au, in mod normal, tesut adipos in organism intr-o cantitate mai mare decat barbatii, in jur de 18 pana la 25% din greutatatea corporala, pe cand in cazul barbatilor grasimea ar trebui sa reprezinte 10 pana la 15%.
O alta particularitate a femeilor este ca tesutul adipos este programat sa se repartizeze in zona soldurilor, coapselor, feselor, sub forma unor „rezerve strategice”.
Ele sunt cele care dau viata, iar natura le-a oferit acest mijloc de a rezista perioadelor de foamete. Fiind insa „strategica”, grasimea din aceste zone cedeaza mai greu decat cea abdominabila, in cazul barbatilor.
Cauzele particulare pentru care femeile se pot ingrasa odata cu varsta sunt urmatoarele:
Sarcinile succesive
Kilogramele se acumuleaza in sarcina din cauze hormonale. O metoda eficienta de a scapa de ele este alaptarea, insa, de cele mai multe ori, este nevoie si de practicarea unei forme de miscare, la cateva luni dupa nastere, pentru a ajunge la silueta dorita.
Menopauza
Sub influenta scaderii hormonilor estrogeni din perioada menopauzei, corpul femeii se schimba. Aceasta nu mai da nastere la copii, de aceea rezervele strategice din partea inferioara a organismului au tendinta de a se micsora, ingrosandu-se insa talia. Pierderea masei musculare faciliteaza acumularea de kilograme.
Dar specialistii vin cu vesti bune pentru femei. Studiile au aratat ca 30 de minute de miscare zilnica sustinuta (mers rapid, alergare, mers cu bicicleta, aerobic etc.) le ajuta pe femei sa treaca cu bine peste aceasta perioada dificila, fara a se ingrasa.
Hipotiroidia
Este o alta problema frecventa a femeilor de peste 50 de ani, care poate duce la cresterea in greutate. Tratarea acestei afectiuni a glandei tiroide va rezolva si problema acumularii in exces a kilogramelor.