Nu, nu e vorba despre vreo cronică de film artistic. Cu atât mai puțin despre celebra peliculă de benzi animate a celor de la Disney. Dar, indiferent din ce unghi te uiți, circul dintre Primăria Timișoara și Asociația Culturală ”Timișoara – 2023” nu e nimic altceva decât o comedie sinistră, plină de demagogie, minciună și manipulare. Culmea, toate clamate în interesul public. Practic, nimic altceva decât o scenetă pur românească a cărei acțiune se petrece într-un spațiu geografic, sublim și mirific, unde circul se dă pe pâine, zi de zi, la orice oră din zi și din noapte. Și ține și de foame, dar mai puțin de caracter!
Sunt o grămadă de lucruri care nu se spun. Situații despre care nu vorbește nimeni. Totuși, ce e important de reținut este disperarea cu care USR Timiș încearcă să pună mâna pe frâiele Asociației Culturale ”Timișoara – 2023” care a adus pe malurile Begăi, sub coordonarea Simonei Neumann, titlul de capitală cultural europeană. Da, de Simona Neumann, nu de Simona Fitz, consiliera primarului Dominic Fritz, responsabilă cu telefoanele, presiunile și cu mesajul robotic ”…și totuși când aveți de gând să plecați, doamnă”. Asta, când nu sună, direct, cu aceeași colindă, primarul Timișoarei.
Și da, titlul de capitală cultural europeană a ajuns la Timișoara pentru că Simona Neumann a muncit pe brânci și a avut viziune. Nicio treabă cu Corina Șuteu, fost ministru al culturii în era Cioloș, care acum, datorită useriștilor din Primăria Timișoara, s-a lipit, în mod direct, de un contract de consultanță, în valoare circa 30.000 euro, chipurile, pentru a scoate la liman și a pune pe roate Asociația Culturală ”Timișoara – 2023”. Organizație în fața căreia a pierdut, la scor, când a consiliat orașul Cluj pentru același titlu cultural.
Nici Demeter Andraș, secretar de stat în Ministerul Culturii, pe care acum Dominic Fritz îl tot citează ca ”martor” prin epistole, nu a avut nici o treabă cu succesul Simonei Neumann. Și, nici acum, nu are! Cu atât mai puțin Vasile Popovici, fost ambasador al României prin Portugalia și Maroc care, de o vreme încoace, e un soi de lider al contrarevoluționarilor culturali și contestatari ai Simonei Neumann. Și organizator de contramanifestații ”anti-semite și extremiste”. Evident, toate în favoarea USR și pe placul lui Dominic Fritz.
Până la un punct, atitudinea profesorului Popovici e de înțeles: vrea un nou mandat diplomatic, de această data, în Hexagon. E de digerat, tot până la un punct, și atitudinea unora care stau în linia a doua frontului revoluționar: unii visează funcții de conducere la Muzeul de Artă, alții funcții de decizie în asociația condusă de Simona Neumann. Ce este absolut de nedigerat este faptul că o bună parte a contrarevoluționarilor au fost băsiști și pedeliști, până-n măduva oaselor! E plin de ode, în metru antic, pe internet, dedicate epocii de aur a lui Traian Băsescu și cârmaciului dibaci, Constantin Ostaficiuc, pe vremea când era la butoanele CJ Timiș.
Reacție întârziată
Ieri, Simona Neumann a ieșit în public, pentru prima dată, după mulți ani, sub forma unei scrisori deschise, ca să explice situația delicată în care se află, nu neapărat ea ca persoană, ci Asociația, în sine. Cert, a făcut-o ca urmare a articolului publicat în voceatimișului.ro care a dezvăluit, pe baza unei corespondențe administrative, tensiunile existente între administrația Fritz și entitatea care a adus la Timișoara titlul de capitală cultural europeană: ”După opt ani și jumătate de când sunt directorul executiv al Asociației, pentru prima oară vă trimit o scrisoare deschisă și nu un comunicat de presă. Trebuie să fac acest lucru ca urmare a apariției unor articole în presa, în care este devoalată o parte a corespondenței mele cu domnul primar Dominic Fritz. Această corespondență trebuia să fie una oficială. Văzând că secretul corespondenței a fost încălcat, fără să acuz presa pentru sursele sale…”.
Dincolo de faptul că nu poate exista un ”secret al corespondenței” între două entități publice, doar dacă aceasta intră sub incidența legii siguranței naționale, Simona Neumann a confirmat autenticitatea epistolelor dintre ea și Dominic Fritz. ”Lipsește ultimul meu răspuns, în care îi scriam domnului primar Fritz că deși am avut o discuție de principiu cu domnia sa, în care solicita retragerea mea (cu acordul părților, pe cale amiabilă, sic!) pentru motivul că aș „bloca” bunul mers al proiectului, am convenit să nu ne atacăm public, să nu fie blamat proiectul, să nu-i periclităm imaginea reală, conținutul și, mai ales, imaginea Timișoarei și a României. Toate acestea pentru că Proiectul Timișoara 2023-Capitală Europeană a Culturii este unul de interes național și european. Această înțelegere verbală NU a fost respectată”, spune directorul executiv al Asociației.
Mai mult, Simona Neumann susține că, în ciuda pactului, a fost mereu atacată, iar în ultima vreme despre Timișoara Capitală Culturală s-au spus multe neadevăruri, ”cum că nu s-ar fi făcut nimic în toți anii de după câștigarea titlului, s-au folosit expresii incalificabile precum că proiectul ar fi fost găsit în comă sau în moarte clinică și că trebuia restartat”. În privința firmei de consultanță angajată de Primărie și/sau a echipei Primăriei, care lucrează pentru domnul primar Dominic Fritz la „restartarea” Capitalei Culturale, Simona Neumann susține că acestea au încălcat legislația, în mai multe etape ale colaborării și chiar și procedurile Uniunii Europene, privind scrierea și transmiterea raportului de monitorizare.
Directorul executiv al Asociației Culturale ”Timișoara – 2023” confirma faptul că, abia după scandalul public și a numeroaselor adrese, abia ieri, Primăria Timișoara și-a plătit prima tranșă a cotizației către entitatea culturală: ”La acest neajuns se adaugă declarațiile publice privind schimbarea modului de implementare a proiectului. Astfel, a fost creată o atmosferă de nesiguranță atât în rândul partenerilor culturali cu care lucrăm, cât și în rândul echipei operative. Consider că suntem profund umiliți. Există rapoarte de monitorizare ale Comisiei Europene că echipa Asociației a implementat bine proiectul, rapoarte de audit că banii au fost cheltuiți corect. Ieri a demisionat domnul Ulrich Fuchs din Consiliul Director, ne aflăm în fața Adunării Generale, iar noi avem cea mai gravă criză din ultimii opt ani și jumătate, una care a depășit granițele României. Cred că era cazul să vă scriu toate acestea, un mic rezumat al unei crize mai mari”, a conchis Simona Neumann.
Considerații culturale
Așa cum v-am obișnuit, deja, azi venim cu o nouă exclusivitate. De această dată, o corespondență a unui grup intern de oameni de cultură timișoreni, echipă coordonată de Excelența Sa, Vasile Popovici, mesaj datat 16 iunie ac, ora 20.08. ”Dragi prieteni, după cum știți, ruptura dintre Primăria TM si Asociația în care Simona Neumann e director s-a consumat azi. Ulrich Fuchs si-a dat demisia ieri, după ce si el votase in board demiterea Simonei Neumann, ceea ce a fost oarecum surprinzător, lăsând din nou boardul, prin demisie, fără majoritate. Tot ieri SM a anunțat ca nu mai este de acord sa plece din funcție, deși primarul si SN conveniseră in urma cu doua luni ca ea sa plece. Azi SM a ieșit cu un „comunicat” pe pagina ei de FB unde îl acuza pe primar de eșecurile asociației. In aceste condiții, asociația va rămâne fără sprijinul partenerilor instituționali, in primul rând fără sprijinul primăriei, care va anunța retragerea din asociație”.
De unde știe Vasile Popovici, chiar și anticipat, că Asociația va rămâne ”fără sprijinul partenerilor instituționali, în primul rând fără sprijinul primăriei, care va anunța retragerea din asociație”? Răspunsul îl avem mai jos, în aceeași corespondență internă a grupului: ”Unii dintre voi mi-ați cerut sa intermediez o întâlnire cu primarul pe tema capitalei culturale. Primarul e de acord sa avem aceasta întâlnire – după data de 4 iulie, deci peste mai puțin de trei săptămâni. Va propun sa facem întâlnirea fie pe 5, fie pe 7 iulie, daca sunteți de acord. Propun de asemenea sa invitam la întâlnire, in afara celor cărora la adresez prezentul mail, alte 25 de persoane. L-as ruga pe Robert (n.n – Robert Șerban) sa centralizeze disponibilitățile noastre precum si propunerile de invitație pentru cele 25 de persoane, pe care sunteți liberi sa le faceți”.
Și acum, urmează o nouă bombă, practic îndemnul la constituirea unei asociații paralele: ”Așteptăm deci confirmările de participare si propunerile de cooptare a altor actori culturali din oraș. Discuția noastra va fi una de explorare a viitorului proiectului in jurul unei noi asociații, cea de fata urmând sa rămână fără sprijin, deci fără finanțare. Locul si data exacta vi le voi comunica ulterior. Cu drag, Bazil”. Acum, că toată lumea a priceput care e jocul pe care-l face Vasile Popovici, dar mai ales în folosul cui, e clar de ce Simona Neumann e atât de hulită, urâtă și de contestată.
Mai țineți minte când, pe data de 6 aprile a.c, după zile întregi de demonstrații, în noapte, sub fereastra de domiciliu a primarului Dominic Fritz, ”un grup independent” de oameni de cultură, sub bagheta magică și portavocea lui Vasile Popovici, a organizat o contramanifestație, în fața Primăriei Timișoara, căreia i s-a alăturat, sub o umbrelă, chiar și edilul Timișoarei? Atunci, spuneau așa: ”De aceea suntem noi aici, ca să ne exprimăm noi, reprezentanți ai societății civile, spre a apărea onoarea orașului nostru umilit de barbaria celor puțini”. E clar, acum, a cui onoare o apărau, în luna aprilie, ”reprezentanții societății civile” și ale cui jocuri politice și de imagine le executau cu așa o măiestrie…
Preocuparea dvs pentru arta si frumos ne onoreaza si ne obliga.