Dolarul a crescut în martie cu 16 bani

- Advertisement -

În perioada analizată, cursul dolarului a atins un maxim 4,1121 lei iar la finalul ei a coborât la 4,0582 lei, într-o şedinţă în care cotaţiile din piaţa valutară au fluctuat între 4,002 şi 4,064 lei. Creşterea de luna trecută a francului a fost de 5,15 bani. În intervalul analizat, media a crescut la 4,2418 lei, în 2 aprilie, iar la finalul lui a coborât la 4,2296 lei, atunci când pe pieţele internaţionale tranzacţiile se realizau între 1,042 şi 1,046 franci/euro.

Cursul euro a scăzut în martie 2,8 bani, aprecierea leului fiind mult mai mică decât cea a altor monede din regiune, performera fiind cea poloneză care s-a apreciat la valori care au mai fost atinse în urmă cu circa trei ani şi jumătate.

În perioada analizată, volatilitatea din piaţa valutară a fost mică, raportul euro/leu fluctuând între 0,5 şi 1,1 bani. Cursul a urcat de la 4,4061 lei, la începutul ei, într-o zi în care cotaţiile au scăzut până la un minim de 4,3970, la 4,4159 lei, în 2 aprilie. La finalul intervalului, tranzacţiile s-au realizat într-un culoar foarte îngust, cuprins între 4,110 şi 4,4180 lei, iar media a fost stabilită la 4,4157 lei. Evoluţia leului nu a fost influenţată de decizia BNR, de a reduce dobânda de politică monetară de la 2,25 la noul minim istoric de 2%.

În perioada următoare, parcursul leului va continua să fie influenţat de politicile monetare din zona euro şi SUA. Apropierea momentului în care Rezerva Federală americană va declanşa creşterea dobânzilor va provoca înmulţirea ieşirilor de capital speculativ, implicit deprecierea leului. La aceasta se adaugă temerile persistente că Grecia nu va ajunge la o înțelegere cu troika UE-FMI-BCE în privința continuării acordului de asistență financiară, semnat în 2010 şi care se ridică la un total de 240 de miliarde de euro. Atena şi-a anunţat creditorii, la jumătatea săptămânii trecute, că va rămâne fără lichidităţi pentru plata obligaţiilor începând cu data de 9 aprilie şi a cerut deblocarea necondiţionată a ultimei tranşe din împrumutul extern, solicitare respinsă de partenerii internaţionali. Deja, se discută despre posibilitatea ca Grecia să-şi naţionalizeze băncile, introducând, în acelaşi timp, o monedă în paralel cu euro, care să îi permită să-şi plătească datoriile.

Perechea euro/dolar a crescut de la 1,0714 la 1,1027 dolari, la finalul perioadei, consecinţă a scăderii luna trecută a numărului de noi locuri de muncă în SUA, la 126.000, cel mai redus nivel începând cu decembrie 2013, conform Departamentului american al Muncii.

În piaţa la termen de la Sibiu, euro s-a tranzacţionat pentru iunie între 1,0751 şi 1,0850 dolari.

*Analiza cuprinde perioada 30 martie – 3 aprilie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

MANIPULARE marca PSD privind PIB-ul Romaniei

"România a întrecut și Portugalia la mărimea economiei”, anunță...

Destinatii exotice de vacanta, cu zbor direct din Timisoara

Începând din primăvara anului 2019, Aeroportul Internațional Timișoara ”leagă”...

Conferinte, expozitii si educatie financiara! BNR sarbatoreste Centenarul la Timisoara

În contextul aniversării Centenarului Marii Uniri, Banca Națională a...

Moş Crăciun nu a adus daruri leului

Creşterea cererii de valută a împins în sus mediile...

BNR propune Președintelui României să NU promulge ”Legea Dării în Plată” în forma existentă. Vezi ARGUMENTELE

Banca Națională a României aduce trei tipuri de argumente...