”Este o soluţie normală, zic eu, chiar dacă e luată după foarte mult timp, nepermis de mult timp. Numai că acest dosar e complex, adică în afară de tragerea la răspundere penală a celor care s-au ocupat de represiunea asupra manifestanţilor, mai exista un dosar important cu pagubele imense care s-au produs României prin deplasarea în capitală a minerilor. Dosarul este gata, trebuie să meargă unde îi e locul şi unde au decis şi judecătorii CEDO, adică la instanţă. Procedurile au fost desfăşurate corect, părţile vătămate au fost audiate în totalitate, vinovăţia e stabilită prin probe, inclusiv un jurnal al acţiunilor de luptă de la armată, care confirmă implicarea unor persoane din sfera politică, care conduceau atunci România”, a declarat Dan Voinea, fost procuror militar.
Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, fostul ministru al Apărării, Victor Atanasie Stănculescu, dar şi alţi generali care au condus Ministerul de Interne imediat după, evenimentele din 1989, ar putea fi chemaţi pentru a da explicaţii în faţa procurilor militari.
Tiberiu Niţu, procurorul general al României, a infirmat rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale. În acest caz, Curtea Europeană a Drepurilor Omului a recomandat statului român să găsească vinovaţii pentru evenimentele violente care, în urmă cu 25 de ani, au făcut o mie de victime. Unul dintre cei care ar putea fi chemaţi în faţa anchetatorilor este fostul preşedinte Ion Iliescu, scrie digi24.ro, acolo unde puteți citi mai multe date despre acest subiect.
Foto:urmatorulpas.ro