Datorită numărului impresionant de șantiere deschis pe întreg teritoriul municipiului Timișoara și nu doar a acestora, ameliorarea calităţii aerului este una dintre provocările cu care se confruntă municipalitatea. Fie că este vorba despre diversele presiuni antropice (activităţi industriale cu impact semnificativ asupra mediului, pulberile sedimentabile şi cele în suspensie generate de activităţile citadine, gazele toxice generate din arderea combustibililor uzuali – substanţe generate îndeosebi de circulaţia autovehiculelor din oraş), fie despre alte tipuri de microparticule care pot dăuna calității vieții, problema calităţii mediului şi sănătatea populaţiei ”sunt o constantă a preocupărilor Primăriei Timişoara, presiunile exercitate asupra mediului urban conducând în mod constant la creşteri ale concentraţiilor diverşilor tipuri de poluanţi” anunță administrația locală.
Timişoara, împreună cu alte patru aglomerări urbane din România se confruntă din anul 2010 cu efectele declanşării de către Comisia Europeană a procedurii de infrigement pentru calitatea aerului – factorul de mediu particule în suspensie (PM10). Orașul de pe Bega, la peste şapte ani de la integrarea României în Uniunea Europeană, ”face eforturi continue pentru armonizarea activităţilor social-edilitare cu obligaţiile asumate prin tratatul de aderare şi reducerea discrepanţelor şi interconectarea cu aglomerările urbane similare din centrul şi vestul Europei, aglomerări cu care, prin prisma istoriei, Timişoara este profund legată” specifică Nicolae Robu, primarul Timișoarei, prin intermediul unui comunicat de presă.
Urmare a declanşării procedurii de infrigement la nivelul Judeţului Timiş s-a elaborat ”Programul Integrat de Gestionare a Calităţii Aerului pentru aglomerarea Timişoara, comuna Remetea Mare şi comuna Şag din judeţul Timiş”, iar printre măsurile impuse se regăseşte şi obligativitatea identificării unor măsuri concrete de reducere a poluării atmosferei urbane.
În urma aprobării bugetului municipiului Timişoara, a fost inclusă în programul investiţional achiziţia unei staţii de filtrare mod. ORAŞ, echipament care va aspira aerul urban încărcat cu pulberi, aer care va fi filtrat şi eliberat în atmosferă. Valoarea investiţiei este de 830.685 de lei. Caracteristicile tehnice ale echipamentului permit filtrarea a peste 10.000 de m3 de aer pe oră, raza de acoperire fiind de peste 350 de metri. Instalaţia filtrează particule cu o granulometrie PM10, şi chiar PM2,5 (pulberile în suspensie).
Achiziţia şi montarea unui astfel de echipament este o premieră pentru România, intenţia municipalităţii fiind de a diminua semnificativ cantitatea de poluanţi atmosferici, ca atare staţia de filtrare aer – care are statutul de instalaţie pilot – fiind amplasată în zona P-ţa Sfântul Gheorghe (zonă în care sunt în derulare ample lucrări de reabilitare edilitară care implicit generează punctual o cantitate semnificativă de pulberi PM10).
Punerea în funcţiune a staţiei de filtrare a avut loc vineri, 3 octombrie 2014. Astfel, ”Primăria Timişoara continuă acţiunile de îmbunătăţire a calităţii mediului urban şi a vieţii cetăţenilor, aşa cum reiese din descreşterile din ultimii ani privind valorile poluanţilor din atmosfera citadină” mai specifică primarul Nicolae Robu.
Propunerea achiziționării acestei stații de filtrare a aerului a venit din partea consilierului local, Petrică Folică, în urmă cu mai multe luni, iar consilierii locali au fost de acord cu ea, odată cu votarea bugetului pe anul în curs. ”Ideea mi-a venit în urma aplicării acesteia de către alte capitale europene. Timișoara risca să i se aplice starea de infreegement, de către Comisia Europeană, ceea ce putea duce la plata unor penalități de peste 35.000 euro”, a declarat consilierul local, Petrică Folică.