INCREDIBIL! ”Candidatul” Victor Ponta poate prelungi programul de votare în diaspora. Un judecător CCR confirmă

- Advertisement -

Acest lucru nu poate fi făcut nici de Biroul Electoral Central, nici de Ministerul Afacerilor Externe, către care s-au îndreptat cele mai multe critici privind organizarea procesului de votare în diaspora, ci doar de Parlamentul sau de Guvernul României, condus acum chiar de către unul din candidaţii la preşedinţie – Victor Ponta. Acest lucru a fost confirmat pentru Gândul de un judecător al Curţii Constituţionale. Cum situaţia are natura unei urgenţe, Parlamentul neputându-se reuni în câteva ore, doar Guvernul ar putea emite o ordonanţă de urgenţă în acest sens. De altfel, USL a mai modificat în trecut programul de votare, prelungindu-l la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, în 2012. Trebuie spus că în străinătate, românii l-au votat în majoritate pe contracandidatul premierului României, Klaus Iohannis.

La secţiile de votare din străinătate s-au format cozi de mii de oameni, românii prezentându-se la vot în număr mult mai mare faţă de primul tur, când şi aşa nu au putut vota cu toţii, din cauza proastei organizări a secţiilor de votare. În aceste condiţii, mai multe organizaţii de români din diaspora au solicitat prelungirea procesului de votare, pentru ca toţi cei prezenţi la cozi să îşi poată exercita dreptul garantat de Constituţie. Această solicitare a fost refuzată permanent de autorităţi, invocându-se legea.

Legea 370/2004 este cea care stabileşte organizarea alegerilor prezidenţiale în România. Aici, la articolul 44, se arată clar că procesul de votare se desfăşoară începând cu ora 7:00, până la ora 21:00. Astfel, nici Biroul Electoral Central, nici Ministerul Afacerilor Externe, care este responsabil de organizarea alegerilor în străinătate, nu au competenţa de a extinde acest program, neavând atribuţii de a modifica legea.

Conform legii, după ora 21:00 mai pot vota doar alegătorii care se află la acea oră în interiorul secţiei de votare, adică în sala unde se votează, nu în faţa uşii, pe hol sau în stradă.

Legea poate fi modificată însă. De către Parlament sau, dat fiind caracterul urgent al problemei, de către Guvern, printr-o ordonanţă de urgenţă, aşa cum s-a mai întâmplat de altfel chiar cu legea 370/2004, însă nu în timpul alegerilor.

Acest lucru a fost confirmat pentru gândul.info de un judecător al Curţii Constituţionale.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Alianțe electorale pentru primăriile din Șag și Moșnița Nouă

Pro România Timiș a stabilit în aceste zile două...

Batalie in doi pentru functia de rector al Universitatii Politehnice din Timisoara

Calendarul alegerilor academice din Universitatea Politehnica Timișoara aduce, în...

Sfaturi practice: Cum poti reduce costurile la energie cu ajutorul iluminatului inteligent

Becurile economice sau cu LED pot aduce economii anuale...

Timisoreanul Virgil Iantu, ARONGANTA la adresa lui Liviu Dragnea, pe tema referendumului

Prezentatorul TV Virgil Ianțu, timișorean la origine, a postat...