În vacanţa dintre cele două semestre şcolare un nefericit accident rutier a făcut ca şoferul microbuzului care transportă elevii la şcoala din comuna Sacoşu Turcesc să necesite îngrijiri medicale şi să nu fie apt de muncă pe o perioadă ce se va întinde probabil pentru mai multe luni, bărbatul fiind în concediu medical. La ora actuală zeci de copii din cele şase sate ale comunei nu mai merg la şcoală pentru că nu au posibilitatea să ajungă la unităţile de învăţământ.
„Şoferul a avut un accident în vacanţa intersemestrială. Am fost informaţi de către primarul comunei că urmează ca acest caz să se rezolve. După câteva zile ni s-a adus la cunoştinţă că momentan nu există nicio soluţie” ne-a confirmat, Carmen Groza, directoarea şcolii din Sacoşu Turcesc.
Conducătoarea unităţii a venit cu o soluţie. A găsit un posibil înlocuitor al şoferului implicat în accident şi l-a trimis la uşa primarului Koller. „După două săptămâni am aflat despre existenţa unui posibil înlocuitor al şoferului, pe perioada cât acesta se va afla în concediu medical. L-am trimis la primar să prezinte actele, întrucât şoferii necesită o anumită documentaţie, atestat şi aşa mai departe. Primarul, când l-a văzut, a spus că nu are timp de astea că trebuie să plece la Bucureşti, iar verificarea documentaţiei necesită timp. După două săptămâni am luat legătura cu viceprimarul. Tot nimic, nu s-a luat nicio măsură nici măcar acum” a mai spus directoarea şcolii.
Nici Inspectoratului Şcolar Judeţean nu-i pasă
Problema a ajuns până în curtea Inspectoratului Şcolar Judeţean. Directoarea şcolii din Sacoşu Trucesc a apelat inclusiv la inspectorul Halasz Francisc, pe care l-a informat cu exactitate despre problema apărută în cazul amintit, acesta spunând că se vor lua măsurile care sunt cu putinţă. După circa o săptămână aceasta a fost informată că nici Inspectoratul nu găseşte o soluţie prin intermediul căreia să rezolve această problemă şi că aceeaşi situaţie s-a petrecut anterior în comuna Moşniţa Nouă. Acolo s-a rezolvat cu ajutorul unei firme de transport din Timişoara, „dar exista susţinere din partea autorităţilor, aici nu există aşa ceva. Din păcate nu ne ajută nimeni cu nimic” a mai mărturisit Carmen Groza.
Director de un an şi i se bagă beţe-n roate
Deşi a fost instalată pe postul de director al Şcolii de circa un an de zile, profesoara Carmen Groza, a solicitat în vacanţa de vară a anului trecut ca două dintre profesoare să fie şi ele transportate cu microbuzul destinat elevilor, întrucât, legal, acest lucru este posibil. „Am solicitat ca şoferul să aducă două colege, luni şi marţi, şi am fost refuzată, deşi regulamentul permite şi cadrelor didactice să fie transportate cu aceste microbuze, cu condiţia să fie transportate în interesul şcolii” spune directoarea.
Un aspect cel puţin interesant este legat de faptul că Primăria Sacoşu Turcesc deţine două microbuze destinate transportului şcolar „pe inventar”, dar nu este folosit decât unul dintre acestea, cel mai mare, care necesită atestat. Cel mic, de 8+1 locuri, care necesită numai permisul de conducere categoria „B” este pentru alte scopuri. „Microbuzul alb nu l-am văzut circulând niciodată de când sunt eu pe post, adică de circa un an de zile. Numai cel galben transportă elevii prin comună” ne-a mai spus profesoara, care ne-a mai dezvăluit un „secret”. „Pe data de 6 ar trebui să ne luăm salariile. Din cauza divergenţelor pe care le are primarul cu consilierii locali, aceştia nu au aprobat nici acum bugetul comunei pe anul 2014 şi edilul refuză să ne mai plătească salariile. Chiar nu ştiu ce se va întâmpla” a încheiat directoarea Carmen Groza.