Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Legenda Mărţişorului

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

 

Izvoarele istorice arată ca tradiţia Mărţişorului datează încă de pe vremea geţilor, înainte de romanizare.În Imperiul Roman era sărbătorit Anul Nou în prima zi a primăverii, în luna lui Marte, care nu era numai zeul războiului, ci şi zeul fertilitatii şi al vegetaţiei. Culorile mărţişorului reprezentând ; albul-pace iar roşul -razboi.

La noi în ţară, în Moldova şi Bucovina mărţişorul era compus dintr-o monedă de aur sau argint, care pe de altă parte simboliza şi bunăstarea celui pe care o purta, prinsă cu un şnur alb-rosu. Mărţişoarele se mai confecţionau şi din lână, cânepă sau pietre colorate.

Legenda povesteşte că, Soarele, a coborât pe pământ în chip de fecior, dar un zmeu l-a răpit şi la închis într-un castel. Atunci păsările au încetat să mai cânte, copii au uitat de joacă şi veselie şi toată lumea a căzut în supărare şi tristeţe. Dar un tânăr curajos a pornit în căutarea castelului pentru a elibera Soarele. A cautat palatul timp de trei anotimpuri, Vară, Toamna, Iarna. A găsit castelul zmeului şi au început lupta. S-au luptat zile întregi până când zmeul a fost răpus. Rănit şi slăbit de puteri tânărul a eliberat Soarele. Acesta s-a ridicat la cer, înveselind şi bucurând lumea, natura a revenind la viaţă, dar curajosul flăcău nu a mai ajuns să vadă primăvara.De atunci oamenii cinstesc memoria tânărului, împletind două şnururi, unul alb ce simbolizează puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii şi unul roşu simbolizând dragostea şi amintind de sângele tânărului curajos.

Aztazi mărţişorul este dăruit fetelor, femeilor şi copiilor simbolizând puritate şi sensibilitate. Este purtat timp de 12 zilie după care este legat de ramura unui copac înflorit, pentru a aduce bunăstare şi belşug în casele oamenilor.

Vă dorim să aveţi o primăvară frumoasă!!!!

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore