Traian Stoia, viceprimarul Timișoarei, a atras atenția asupra fabricii de pălării din Timișoara, Paltim care a urmat același traseu cu alte fabric importante din orașul de pe Bega și a ajunso ruină. Potrivit municipalității, urmează să fie identificați proprietarii clădirii și vor fi obligați să se apuce de lucrări de amenajare și renovare:
„Fabrica de pălării din Timişoara a fost fondată cu 4 ani înainte de 1900, fiind prima întreprindere de profil din Sud-Estul Europei. S-a deschis cu bani austrieci, patronul iniţial şi proprietarul iniţial al fabricii fiind Filip Lenstein. Omul şi-a angajat specialişti din Austria şi a adus primele maşini tot din Apusul Europei, făcând o fabrică renumită în ţările Europei Centrale şi de Vest. Întâi, la Paltim se fabricau pălării din lână şi păr de iepure şi după 1952 au produs exclusiv pentru piaţa românească berete civile, militare şi pălării de tot felul. A fost o unitate economică remarcabilă şi, alături de fabrica din Periam, o mândrie a Banatului. În 48, societatea intră în proprietatea statului, până în 1990, când începe procesul de privatizare prin MEBO, l-a preluat sindicatul, iar în 2006 o parte din acţiuni este preluată de o firmă din Bucureşti şi la scurt timp fabrica îşi încetează activitatea. Acum arată jalnic. O să trebuiască să luăm legătura cu acţionarul majoritar, trebuie identificat, să vedem cine e proprietarul”, a explicat Stoia.
Clădirea fabricii de pălării nu este singura lăsată în paragină. În apropiere mai sunt două immobile care se află într-un stadiu avansat de degradare. Viceprimarul a promis că, și în aceste cazuri, vor fi identificați proprietarii și obligați să ia măsuri.
„Există şi o clădire, fostul hotel care se chema acum 30-40 de ani „Europa”, a mai fost cămin de fete. Este intolerabil cum arată o clădire într-o zonă ultracentrală. Există o poartă monument istoric lăsată în paragină, faţade distruse Fabrica de pălării s-ar părea că mai are în proprietate o altă clădire aflată în aceeaşi zonă, înspre gară, lângă facultate, o clădire monumentală, care a fost la un moment dat folosită ca şi grădiniţă. Aşa apare într-un CF pe care îl are primăria, că ar fi al celor de la Paltim, dar proprietăţile astea au o mişcare suficient de alertă între mai mulţi proprietari”, a concluzionat Stoia.