Aduceți-vă aminte că pe 25 februarie 2016, omul de afaceri Radu Burescu, dezvoltator imobiliar pe raza comunei Giroc, urla ca din gură de șarpe că primarul Ionel Toma cere șpagă de la constructori.
Mai mult, că oamenii de afaceri care nu onorează pretențiile edilului PSD, aflat în fruntea comunei de la marginea Timișoarei de mai bine de două decenii, nu obțin documentațiile de urbanism. Și, într-adevăr, omul s-a ținut de cuvânt: s-a dus și s-a plâns la Direcția Națională Anticorupție Timișoara!
Vitejia lui Radu Burescu a durat circa 5 săptămâni căci, pe data de 4 aprilie 2016, dezvoltatorul imobiliar și-a reconsiderat poziția față de Ionel Toma. Așa că de la ”Dacă nu-i dai șpagă primarului, nu te lasă să lucrezi…” denunțătorul a ajuns la ”Am greșit și eu…”. Ce mai contează că explicațiile părților beligerante, în ceea ce privește împăcarea istorică de la Giroc, au fost absolut contradictorii! Pe de-o parte, primarul Toma zicea că ”A greșit Primăria pentru că n-a solicitat introducerea aprobării în consiliu”. De cealaltă parte, Radu Burescu decreta că ”mi-au spus (n.n- procurorii DNA) că, dacă nu înregistrez, pot să plantez flori, că ei nu au ce-mi face”.
Bineînțeles că motivul pentru care Radu Burescu a întors căruța în mijlocul drumului, a fost cu totul altul. Mai exact omul de afaceri a ales calea cea mai scurtă și cea mai simplă: a intrat în cooperativa imobiliară de la Giroc! Cu cotizația la zi! Doar pentru că a realizat că Direcția Națională Anticorupție nu poate să-i emită autorizații de construire și nici să-i deblocheze banii, deja investiți în ansambluri rezidențiale. Și cea mai bună dovadă e că, la nici doi ani, așa cum rezultă din documente și din probe audio-video, dezvoltatorul imobiliar a plonjat în apele tulburi ale cooperativei. Și de atunci, tot construiește. Nu tot timpul cu zâmbetul pe buze.
Așa că, azi, degeaba urlă Burescu, ca un disperat, că apreciază munca jurnaliștilor de la voceatimișului.ro și confirmă, la virgulă, toate dezvăluirile de presă, atâta timp cât stă la aceeași masa cu combinatorii de urbanism. Și nu numai că stă, dar se mai și asociază cu coopertiva la parcele de teren pe care, de unul singur, a reușit să le câștige prin licitație, ca urmare a unei executări silite, tocmai de la fostul soț al notarului Paula Cojocari, fiica fostului secretar al Primăriei Timișoara. Și mai și vinde, fără niciun adaos comercial, după o vizită în forță, jumătate din ce a obținut prin adjudecare, la prețul de strigare! Când putea să obțină mult mai mult!
Și, ca să-i satisfacem dorința lui Radu Burescu, în contextul în care se bate cu pumii în piept, mai ceva ca o gorilă, că ”eu spun lucrurile astea din 2015 într-una…”, îi facem publică și întrebarea, cu extensiile aferente, exact așa cum a solicitat, în mod expres: De ce nu-i cheamă procurorii la declarații? Ce mai așteaptă? Să plecăm cu toții? Dincolo de tonul disperat, răcnit și încolțit al dezvoltatorului Radu Burescu, lucrurile sunt mai simple decât par la prima vedere. Și, cu ocazia asta, dacă citește cu atenție stenogramele de mai jos, redate fidel după o serie de înregistrări audio-video, fostul denunțător al primarului Ionel Toma poate afla că, nici după atâția ani, cooperativa imobiliară de la Giroc nu i-a iertat, nici gestul și nici obrăznicia de a tulbura apele, atunci când s-a plâns procurorilor anticorupție!
Manoperă comunală
Ca-n balada Miorița, la ceas de seară, într-o zi foarte importantă pentru regimul communist, în anul 2018, la ora 20.05, s-a pecetluit soarta dezvoltatorului imobiliar Radu Burescu. Datele sunt exacte pentru că ele sunt imprimate pe imaginile video care provin de pe o serie de mini-camere de supraveghere, instalate în diverse locații din comuna Giroc, de către o instituție și cu atribuțiuni în domeniul siguranței naționale. Și nici nu mai contează cine schimbă, de atâta timp, acumulatorii!
Fără prea multe alte detalii, iată dialogul care a avut loc, chiar în inima cooperativei imobiliare de la Giroc, referitor la denunțătorul primarului Ionel Toma, nu mai puțin celebrul Radu Burescu care a refuzat să mai colaboreze cu DNA Timișoara, doar pentru că Puiu Minda a reușit să închidă supapa și să țină lucrurile sub control, astfel încât biznisul să funcționeze fără sincope, scurgeri și întreruperi. Și mai ales fără circ și lumini:
- Bă, m-a sunat primarul și mi-a arătat un mesaj de-a lui Pisici (n.n – Radu Burescu). Că eu te-am respectat pe tine, că bla… bla…
- Îți spun un lucru: primarul nu-i dă. Nu-i dă, frate! După care, știi ce face? Că doar am văzut și eu răspunsul primarului către Pisici. Zice că nu are nicio vină, că documentele nu sunt la el, ci la Urbanism. Minte de îngheață apele.
- Bine, primarul s-a atacat că Pisici i-a zis că-l respectă și el spunea ce respect e ăla, când el are 4 dosare la DNA din cauza lui.
- O avut, că nu le mai are. Că ăla le-a retras.
- Ascultă-mă: nu îi dă nimic. Mie mi-a zis, acum, în față. Poți să-i transmiți lui Pisici că mă cac pe el și nu-i dau nimic. Îi dai seama că dacă îi spun asta, mâine iar vine cu avocatul și cu toată presa pe aici.
- Știi care e treaba: primarul e nebun! El se opune, nu vrea să-i dea și aruncă rahatul pe alții. Toată Primăria știe jocul ăsta de rol!
- Ce face Toma, e o prostie! Chiar n-are nevoie de atmosferă!
- Burescu oricum o să-și rezolve autorizațiile pentru că omul ăla are dreptate. Chiar crede primarul că poate ieși la infinit cu basmaua curată? Că poate mereu da vina pe alții?
- Nu mă mai băgați pe mine în toate rahaturile voastre. M-am săturat de toate mizeriile lui. Îți vine să-ți bagi p…
Mai mult ca sigur, interlocutorii acestei frânturi de dialog, dintr-o peliculă de circa 24 de minute – și sunt zeci de astfel de momente video – se recunosc. Și e foarte bine că o fac căci discuțiile, într-un alt context, duc spre un alt investitor. De această dată spre Ovidiu Mitulețu, patronul SC Zeke Group & Co SRL, despre care cooperativa spune, limpede ca lumina zilei: ”Las’ că-l facem și pe ăsta”. Pe simplul motiv că ”…toți o să fie cu coaiele mari, toți o să aibă pretenții iar treaba asta trebuie să dispară”. Logic căci, până la urmă, totul se rezumă la control. Și cum la Giroc echipa de șoc funcționează pe paliere de comandă, e de înțeles stresul unora că alții ar putea să se desprindă prea mult de sol și, mai rău, să devină independenți și să renunțe la cotizația de membru!
Norma de hrană
Cum l-a croșetat cooperativa imobiliară de la Giroc pe omul de afaceri Ovidiu Mitulețu, cel care apare, cu nume și prenume, într-una din sesizările Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălarii Banilor, adresată Inspectoratului de Poliție Timiș, care-l suspicionează pe Ionel-Dan Pascu de evaziune fiscală și albire de lichidități? Simplu! Se vede clar din documente că de numele lui Ovidiu Mitulețu se leagă, direct sau indirect, câteva cărți funciare. Dar, de departe, cele mai interesante curg de la numărul 409823 și până la 409828. De ce? Pentru că, inevitabil, au legătură cu primarul Ionel Toma și Puiu Minda!
Iar povestea, realmente, e de film artistic! Fie că Ovidiu Mitulețu o recunoaște sau nu! Și firul epic nu face decât să confirme scenariul după care funcționează, mai mereu, cooperativa imobiliară de pe raza comunei Giroc: polițistul bun – polițistul rău! Pe scurt, ca orice dezvoltator care se respectă și care vrea să funcționeze, fără stres în localitatea de la marginea Timișoarei, SC Zeke Group & Co SRL a cumpărat un teren pe care, azi, zace imobilul de la nr. 3 de pe strada Luceafărului din comuna Giroc. Parcele au fost vândute de primarul Ionel Toma și Puiu Minda, întâmplător sau nu, vecini de tarlale. Se vede clar din cărțile funciare!
Toate au fost bune și frumoase: autorizațiile au ieșit extrem de repede, urbanismul la fel. Fără probleme, până în momentul în care omul de afaceri a dorit să-și intabuleze construcția, pentru a putea vinde apartamentele. Doar că Primăria Giroc a refuzat să-i elibereze adeverința de existență a clădirii pe motiv că…nu are locuri de parcare. Și soluția ieșirii din impas a venit, cum altfel, tot dinspre cooperativa imobiliară, care i-a băgat pe gât lui Ovidiu Mitulețu o altă parcelă de teren (CF 409826), în suprafață de 4356 mp, se pare, pentru suma de 100.000 euro.
Parcelă absolut inutilizabilă, fără nicio valoare imobiliară căci, așa cum spune și cartea funciară, care a trecut prin patrimoniul lui Puiu Minda, terenul este: ”pășune intravilan extins pentru zona de spații verzi amenajate, plantații protecție”. Cu alte cuvinte, zonă verde, neconstruibilă! Utilizabilă doar pentru zarzavaturi și, probabil, pășunatul cornutelor! Așa că, pe latura mică a acestui dreptunghi, în suprafață de circa o jumătate de hectar de teren, societatea lui Mitulețu a reușit, după achiziționarea ”grădinii”, să traseze și să obțină 12 locuri de parcare ”bio” și, abia după, să-și intabuleze imobilul rezidențial de pe strada Luceafărului nr. 3.
Chiar și azi, Ovidiu Mitulețu, de altfel un om de afaceri onest, căută soluții legale și urbanistice pentru a mai acoperi din gaură. Doar că, fiind zonă verde, posibilitățile sunt aproape de zero: cel mult niște bănci pentru locatari sau un teren de sport, în aer liber. Nimic mai mult! Evident, toate neaducătoare de venituri, ci doar cu alte cheltuieli financiare!
Interesant este faptul că ”zona verde” și neconstruibilă, pe care patronul SC Zeke Group & Co SRL a fost nevoit să o achiziționeze, doar pentru a-și putea intabula blocul de pe strada Luceafărului, are o istorie absolut halucinantă, tocmai pentru că parcela face parte dintr-un PUZ unic! SINGURUL de acest fel din toată istoria comunei Giroc și a urbanismului din România. Un PUZ de circa 9 ha de teren, aprobat în ianuarie 2012, pentru care NU există obligativitatea ca spațiile verzi și drumurile să fie cedate către Primăria Giroc, așa cum cere legea. Și explicația o avem la rubrica beneficiarilor PUZ-ului: Toma Ionel Iosif, Haneș Mariana Daniela, Pascu Ionel Dan, Șipoș Nicoleta (sora lui Puiu Minda)…
Rugam sa ne spună Toma unde a îngropat banii furați, și dacă Minda ” fata de taran” a cofrat ” locul” ?! De-asemenea vrem sa știm dacă sa ținut „slujba” de sfintire?! Mai vrem sa știm ” banii” din offshore ul lui Florin” arhitectul transpirat ” sunt tot în San Marino sau ia adus în Cipru?!