Un parlamentar neafiliat, ceea ce înseamnă că nu aparţine niciunui partid politic şi este astfel independent, a propus o modificare a unui articol din Legea Educaţiei. (art 99. Legea 1/2011). Deputatul Ovidiu Ioan Dumitru, propune introducerea obligatorie a cabinetelor de asistenţă psihologică şi psihopedagogică în orice instituţie de învăţământ preuniversitar, indiferent de numărul de elevi înscrişi în respectivele instituţii.
Iniţiativa propusă de deputat întâmpină nevoia consilierii psihologice a tineretului. Acesta propune existenţa unui psiholog care să ofere consiliere, în fiecare zi, la o unitate de învăţământ şi nu doar o dată la 2-3 zile cum se întâmplă în prezent în cazul şcolilor care nu au peste 800 de elevi înmatriculaţi, aşa cum prevede actualul regulament – cadru.
„Elevii trebuie asistaţi în adaptarea la mediul şcolar, social şi familial, so depăşească tentaţii precum drogurile, alcoolul, violenţa sau furtul. În plus, statul va avea de câştigat, pe termen lung, în sensul orientării profesionale deoarece tinerii îşi vor cunoaşte mai bine interesele şi se vor ghida mai uşor pe piaţa muncii scăzând numărul şomerilor” a afirmat deputatul independent Ovidiu Ioan Dumitru
Deputatul Ovidiu Ioan Dumitru a înfiinţat o organizaţie nonguvernamentală şi nonprofit (Fundaţia Ovidiu Ioan Dumitru), înfiinţată în anul 2011 la iniţiativa sa, cu scopul de a contribui la dezvoltarea comunităţii locale prin sprijinirea şi promovarea excelenţei în educaţie. Ulterior, fundaţia şi-a dezvoltat programele şi, în prezent, coordonează şi implementează o serie de programe şi proiecte axate pe educaţie, sport, dezvoltare socială şi sănătate.
În anul şcolar 2012 – 2013 au existat 2387 de posturi de consilieri finanţare raportat la un număr de 21.200 de unităţi de învăţământ preuniversitar. În Statele Unite ale Americii, Asociaţia Naţională de Psihologi de Şcoală prevede câte un psiholog pentru fiecare 500 – 700 de studenţi.