Că nici viața medicală nu mai e ce-a fost odinioară, se vede de la o poștă! Eleganța, competiția, profesionalismul, rezultatele personale, activitatea didactică sau științifică au rămas, cu timpul, la stadiul de simple deziderate. Un soi de dorințe! Oriunde întorci privirea, fie că te uiți spre Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” Timișoara sau spre spitalele clinice bănățene, concluzia nu poate fi decât una singură: o mare familie în care o mână spală pe alta și în care interesele personale sau de grup primează în detrimentul comunității, pacienților sau al statului român. Restul e doar gargară și PR!
Pur și simplu, cu trecerea anilor, medicina timișoreană a devenit o castă, în mâna celor puțini și trecători, care controlează absolut tot ce mișcă în sistemul de sănătate bănățean. De la nivel micro la nivel macro! Începând cu alegerea rectorilor, prorectorilor, decanilor sau a șefiilor de departamente din UMF Timișoara și până la avansările pe linie didactică, la acordare normelor clinice ori de stat, la numirile pentru șefiile de secții clinice sau la conducerea spitalelor universitare– toate trec prin mâna Cooperativei medicale!
Chiar și privatul zace tot în mâinile lor! Și nici nu ar avea cum să fie altfel având în vedere că dumnezeii Cooperativei controlează sănătatea de stat, iar fluxul pacienților are un singur sens de deplasare: doar dinspre stat înspre privat! Niciodată invers! Exact la fel ca și cel medicilor, fie ei rezidenți, specialiști sau primari care, în interesul cooperativei, muncesc în privat și sunt pontați la stat. Și sunt sute de exemple! Chiar și pilde despre cei mai mari plasatori de forță de muncă calificată. Un adevărat monopol care controlează tot ce înseamnă act medical chirurgical.
Și nici măcar la Academia de Științe Medicale Timișoara, de la care orice om cu scaun la cap are, în mod normal, cu totul alte așteptări comportamentale, lucrurile nu stau altfel. Cu atât mai mult cu cât aici, după cum spune și titulatura, ar trebui să primeze un alt set de valori morale, emanate de spuma sau crema medicinei timișorene, nu de interesele cooperativei umefiste. Nici măcar loc de răzbunări sau de plătit polițe personale, așa cum s-a întâmplat, la mijlocul acestei săptămâni când iluminații de la Academia de Științe Medicale Timișoara au transformat un concurs pentru câteva posturi de ”membru corespondent” într-un adevărat circ și abator. O adevărată execuție și umilință publică!
Filiala timișoreană a Academiei de Științe Medicale este condusă, încă din anul 2019, de prof. dr. Virgil Păunescu, coordonator al ”Oncogen”, institut care, periodic, scoate câte un vaccin minune prin presă. Și cel anti-ambrozie și anti-covid sunt doar două dintre ele! Așa cum rezultă de pe site-ul neolitic al Academiei de Științe Medicale Timișoara, vicepreședinții organizației sunt prof. dr. Margit Șerban, prof. dr. Ioan Sporea și prof. dr. Gheorghe Mihalaș, secretarul instituției fiind prof. dr. Petru Matusz. Absolut toți, medici renumiți. Unii șefi de secție, alții de clinici, alții de departamente. Cu același numitor comun: UMF Timișoara.
Zidul plângerii
Că examenul care s-a desfășurat sub egida Academiei de Științe Medicale Timișoara a fost un adevărat fiasco, o spun aproape toți cei care au participat în fața plutonului de execuție, condus cu o mândrie de mareșal de către prof. dr. Virgil Păunescu. Și nu au fost puțini: 13 inși pe 3 locuri. Și nume celebre – Dorel Săndesc, Adalbert Schiller (care nu s-a mai prezentat), Carmen Panaitescu, Victor Dumitrașcu, Roxana Șirli, Ligia Petrică, Marius Craina, Sorin Olariu și alții. De departe, cel mai bine a descris situația prof. dr. Mirela Tomescu, celebru cardiolog timișorean care, după măcelul și umilința de marți, 20 iulie a.c, a contestat jocul la offside al conducerii Academiei de Științe Medicale, conduse de prof. dr. Virgil Păunescu.
Ce spune profesorul Mirela Tomescu? Nimic altceva decât adevărul gol-goluț pe care-l confirmă, cu subiect și predicat, și alți participanți care au stat aliniați pe eșafodul Academiei de Științe Medicale Timișoara, în fața gâzilor de la UMF Timișoara, de altfel colegi și de breaslă și universitari: ”… contest modul în care au fost analizate dosarele pentru candidatura de membru corespondent in ASM- filiala Timisoara. Solicit ca analizarea activității sa se facă din MOMENTUL OBȚINERII TITLULUI DE PROFESOR UNIVERSITAR. În caz contrar, dosarul de abilitare este folosit de 3 ori – pentru obținerea atestatului de abilitat, pentru obținerea titlului de profesor universitar și pentru intrarea în ASM”. Absolut corectă afirmația prof. Tomescu! Și logică!
Mai mult decât atât, contestatarii susțin că toate rezultatele, înainte de a obține titlul de profesor, sunt asociate cu munca altui universitar, fiind evaluate astfel de mai multe ori. Ceea ce nu e normal și nici corect. ”Valoros este ce obține candidatul prin propriile forțe, nu prin tutelă! Nu mi se pare corect să se compare activitatea unui profesor cu vechime de 30 de ani, cu activitatea unui profesor cu vechime de câteva luni, folosind preponderent criterii de cercetare științifică si neluând în considerare alte activități în sprijinul Universității si a Societății Civile. De exemplu, s-a cerut numărul de articole ca prim autor, criteriu folosit în evaluarea asistenților universitari. Un profesor universitar va fi întotdeauna autor principal, lăsând studentul doctorand ca prim autor”, arată în contentația sa, depusă la Academia de Științe Medicale Timișoara, prof. dr. Mirela Tomescu.
Dincolo de mari nemulțumiri, în special privind maniera de jurizare, cu atât mai mult cu cât punctajul profesional n-a contat nici cât o ceapă degerată, conducerea Academiei de Științe Medicale a decis ca, în acest sezon, câștigătorii să fie: Roxana Șirli de la Gastroenterologie (subalternul vicepreședintelui prof. dr. Sporea), Dorel Săndesc de la ATI și Ligia Petrică de la Nefrologie. Că restul mai pot aștepta, încă o tură. Chiar și până la calendele grecești! Dar nu asta e problema. Chestiunea e că așa cum rezultă dintr-o serie de stenograme ale DNA, stocate pe un suport marca ”Princo” (seria C1143700199) și pe un altul, marca ”Memorex” (seria 2363514) se vede de la o poștă că între examinatori și unii candidați există mari incompatibilități.
Alo, alo…
Incompatibilități care, în mod evident, nu ar fi trebuit să-și spună cuvântul și n-ar fi avut ce să caute și nici să conteze în evaluarea unui examen. Cu atât mai mult la acest nivel! Iată ce spunea președintele Academiei de Științe Medicale Timișoara, prof dr. Virgil Păunescu, în diverse discuții purtate cu un alt membru titular al aceleași organizații, prof. Mihai Ionac, în urmă cu ceva vreme, așa cum rezultă din interceptări telefonice:
VP – eu mai am 5 ani, nu mai fac politică, nici nu știu dacă apuc să termin mandatul că… Vezi că stau rău cu sănătatea…nu vreau să fiu parte la căcaturile astea…și cum îi prind, cum îi ard, în p… mea, dar îmi trebe hârtii.
MI – acuzele au apărut de la prietenul X căruia îi datorez foarte multe…a dat pe goarnă chestia aia cu rețetele la morți, în condițiile în care…ți-am spus…lucrul fusese încheiat și prejudiciul recuperat de trei ani de zile. Cretinul de domnul X a tras concluzia că incizia e tipică pentru chirurgie cosmetică… pentru o minte de… de …cu neuroni conectați… sub puță.
Și e doar un exemplu! Pentru că discuțiile, în același ton și cu același limbaj suburban, curg în toate direcțiile și către alte persoane, cadre universitare de prestigiu, care au candidat pentru un post de ”membru corespondent” al Academiei de Științe Medicale Timișoara. Și au fost executate, nu din motive de dosar, ci datorită incompatibilităților de ordin personal sau pentru a face un serviciu Cooperativei. Se văd clar, cu ochiul limpede, toate jocurile de gleznă. Cu atât mai mult ura și setea de răzbunare care răzbat din fiecare stenogramă și fiecare fișier electronic, rezultat ca urmare a unei percheziții informatice.
Cu siguranță, nu o să fie deloc simplu pentru unii protagoniști, ajunși subiecte de discuție! Mai ales pentru anumiți profesori universitari care și-au făcut loc în câteva fișiere ale Cooperativei, sub forma unor însemnări personale – că note informative e mult spus – și din care răzbat, ca lumina zilei, acuzații de corupție, șpăgi, comerț cu posturi medicale și tarifarele (în cash sau parcele de teren pe la Moșnița, Ghiroda…), liste nominale cu pacienți (divizii întregi) trimiși în privat pentru examene de radiologie și imagistică și chiar și procentul de retur de la exportul de pacienți! Un deliciu!
Verginica, pardon Ser, cat de prost sa fii?! Oricum nu intelegi, las-o asa ca faci buba la cap. Pastreaza-te cu explicatiile pentru altii ca nu ai scapat asa cum crezi tu, pizmas mic si ciorditor ce esti!
Uau ce neprofesional e scris articolul.
Chiar si sa fie adevarat, zici ca e ceva televiziune ieftina pusa pe circ
Ai dreptate.
S-a făcut troc cu Papici pentru ca rectorul a insistat în Marea Pace Masonica..sa nu apară segregatii între loje și fondurile conduse de noul rector UMF..strategie de clasa cu gulere albe..
Alo, Papici, mai Papici, nu ne zici cum ai inchis dosarul ionac, da tu madam Pop, hai nu ne ziceti? Dormiti linistiti, cat gros aveti obrazul, pardon soriciul?