Pierderi de memorie! Primăria comunei Giroc, campioană la dispariția documentelor de urbanism, în folosul cooperativei imobiliare

- Advertisement -
Până săptămâna viitoare, când lucrurile se vor lămuri sub o formă sau alta, rămâne cum am stabilit – doar o bombă nucleară mai poate da un reset din temelii administrației locale de la marginea Timișoarei. Ori un procuror cu viziuni rigide sau cu bijuteriile până la pământ! Până atunci, scoaterea din joc a rămășițelor celebrei cooperative imobiliare rămâne un deziderat, imposibil de atins. Tocmai pentru că raportul de forțe și poziționarea echipelor în teren sunt, în continuare, disproporționate! Că așa au vrut unii! Așa că, până la intervenția definitivă a autorităților statului român, la Primăria Giroc, tupeul, amatorismul profesional și paranormalul rămân definitorii pentru eșecul unui experiment administrativ, de peste două decenii, al PSD.

Și intrăm în subiect! Nu mai e niciun secret pentru nimeni că, de mai bine de două săptămâni, Inspectoratul de Stat în Construcții Timiș se află în control de fond la Primăria Giroc, la reclamația vocetimisului.ro. Mai exact, autoritatea publică trebuie să vină cu un răspuns clar dacă cele două construcții, realizate de frații Florin și Cristian Fedor, imobilul de pe strada Fântâni nr. 18 și anexa agricolă din extravilan de P+2, respectă sau nu legea! Că de partea cu incompatibilitatea și conflictul de interese dintre Cristian Fedor și Cristina Babescu, în calitate de arhitect-șef al administrației locale, se ocupă Agenția Națională de Integritate! Aici, lucrurile sunt clare, finalizate și se așteaptă doar redactarea și comunicarea concluziilor cercetăriilor către Primăria Giroc! În mod cert, va fi distracție!

Așa că toți cei care i-au cântat în strună și au girat-o pe Cristina Babescu, în funcția de șefă a Biroului de Urbanism din cadrul administrației comunale, în ciuda semnalelor publice repetate, care au demonstrat clar derapajele legale, sunt rugați să-și pregătească discursurile publice pentru comunitate! Nu e doar asta că, între timp, lucrurile s-au complicat și mai mult! Și doar datorită demersurilor publice și insistențelor dinspre voceatimisului.ro! Pe scurt, ca urmare a investigațiilor jurnalistice, care au vizat cele două construcții de pe strada Fântâni din Giroc ale familiei Fedor, ISC Timiș a solicitat documentația tehnică care a stat la baza autorizării celor două imobile colective. În primă fază, autoritatea de control a primit un refuz direct de la vârful Biroului de Urbanism. Abia ulterior, la presiuni, a fost comunicat și motivul: solicitarea instituțională a fost verbală, nu în scris!

Ca să fie clar pentru toată lumea și ca să nu existe niciun dubiu, refuzul Primăriei Giroc, de a pune la dispoziție documente publice unei autorități de stat, aflată în misiune oficială de control, în baza unui ordin de serviciu și plan de acțiune, este infracțiune! Articolul 297 din Codul Penal spune negru pe alb că fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se numește abuz în serviciu! În fine, ca să nu existe alte scuze, ulterior, deși nu avea obligația legală, ISC Timiș a solicitat Primăriei Giroc, în scris, accesul pentru studiul documentelor urbanistice care au stat la baza legalizării construcțiilor din patrimoniul lui Florin și Cristian Fedor. Repetăm, toate astea în timpul unei misiuni oficiale de control!

Filme SF

Cert e că, așa cum rezultă din documente interne, nici măcar varianta scrisă, parafată și înregistrată în sistemul electronic al administrației locale, nu i-a ajutat pe inspectorii de la ISC Timiș, în bătălia cu funcționarii din cadrul Primăriei Giroc. În primă fază, s-a spus că documentele tehnice pentru cele două imobile colective ale familiei Fedor nu se regăsesc în cadrul Biroului de Urbanism și că trebuie cerute la arhivă. Ca, ulterior, tot în scris, angajații de la arhivă să comunice, limpede ca lumina zilei, că nu au pe rafturi, nici un document privind cele două construcții de pe strada Fântâni. Ba mai mult, că, așa cum se desprinde din opis, pe ușa arhivei Primăriei Giroc nu au intrat niciodată documentațiile tehnice pentru cele două imobile colective. Nici măcar coperțile de dosar! Așadar, documente publice, intrate în circuitul civil, care au produs efecte juridice, sunt de negăsit. Din nou!

Și nu e pentru prima dată când, în răspunsuri oficiale, Primăria Giroc a comunicat beneficiarilor legali că nu poate identifica acte urbanistice, care ar trebui să existe, atât în sistemul electronic al entității publice, cât și în arhiva instituțională. Până și Direcția Națională Anticorupție a primit, în scris, așa cum se știe, deja, două astfel de negații. Ambele cu un singur beneficiar: cooperativa imobiliară de pe raza comunei Giroc! Tot așa, dispărute în neant, de la cotor! Partea mișto și halucinantă e că, în cazul DNA Timișoara, așa cum rezultă din ancheta instituțională și din probe video conexe, documentele nu au fost sustrase de către cel care ar fi avut tot interesul să o facă, dacă ar fi avut pe conștiință vreo ilegalitate, ci de un alt funcționar din Primăria Giroc. Cu intenția precisă de a face rău și de a muta reflectoarele în altă direcție! Da, cam asta e fauna din Primăria Giroc!

Acum, în speța ISC Timiș, recte în cazul disparițiilor misterioase ale documentațiilor tehnice originale, care au stat la baza autorizării celor două imobile de pe strada Fântâni, aici, lucrurile sunt ceva mai simple. Așa cum rezultă din probe certe, pe data de 26 iunie 2023, în baza Legii 544/2001, voceatimisului.ro a solicitat Primăriei Giroc să pună la dispoziție copii după acte urbanistice care au fost eliberate pe următorii (a)filiați: SC Cooglio-XTC SRL, SC Cristyle Project SRL, Cristian Fedor și Andrei Lupușor. Cum răspunsul administrației locale nu a venit, deși pe data de 6 iulie a.c. am fost asigurați (în scris) că vom primi documentele în termenul legal (30 zile), în ziua de 31 iulie a.c., redacția a făcut, conform legii, o plângere administrativă. Pe scurt, am solicitat anchetă internă și tragerea la răspundere a celor vinovați.

După 15 zile, așa cum cere legea, nici la această solicitare nu am primit niciun răspuns. În schimb, pe data de 16 august 2023, fără nicio legătură cu plângerea administrativă a voceatimisului.ro, Biroul Juridic al Primăriei Giroc ne-a comunicat datele publice pe care le-am solicitat la finele lunii iunie, în baza Legii 544/2001. Printre ele, inclusiv documente și înscrisuri pe care ulterior, la câteva zile după, când a trebuit să le pună la dispoziția ISC Timiș, în format original, administrația locală de la marginea Timișoarei le-a declarat dispărute. Mai exact, că nu se găsesc, nici în arhivă și nici în custodia Biroului de Urbanism! Paranormal!

Cu toporul!

Sincer, nici nu mai contează că, în fapt, deși legea e imperativă, Primăria Giroc nu s-a sinchisit să formeze o comisie de anchetă și să facă o cercetare disciplinară pentru a-i identifica pe cei care se fac vinovați de necomunicarea datelor publice solicitate de voceatimisului.ro. De fapt, s-a chinuit un pic, dar a existat o opoziție fermă din partea unor membri din comisia de disciplină, care au întrunit și majoritatea: Mariana Haneș și Manuela Bîlc! Că ambele persoane, pe raza comunei Giroc, dezvoltă terenuri sau au PUZ-uri în derulare, evident, n-are nicio legătură cu refuzul de a o băga în comisia de disciplină pe arhitecta-șefă Cristina Babescu! Așa cum irelevant este și faptul că, din nou, când a trebuit să pună la dispoziția voceatimisului.ro date publice, Primăria Giroc a secretizat informații, dincolo de limitele legii!

Ce este important de reținut este faptul că administrația locală a mers până acolo încât a secretizat și numele firmei de proiectare, care a întocmit documentațiile tehnice în cazul imobilelor fraților Fedor, deși datele sunt cât se poate de publice, conform legii! De ce a făcut manevra? Simplu: pentru că absolut toate proiectele – și nu puține – au fost întocmite direct sau indirect de către (a)filiații arhitectei-șefe Cristina Babescu! Un funcționar care joacă la două capete, ca mulți alții din Primăria Giroc: centrează și dă cu capul și, în cel mai scurt timp, ANI o să lămurească tot misterul de incompatibilități pe care Primăria Giroc, deși a avut toate probele pe masă, a refuzat să-l vadă! Nu o dată!

De altfel, așa cum administrația locală se face că nu vede nici modificările/completările aduse unor documente, în sistemul electronic, gestionat de firma Sobis, contractantă a Primăriei Giroc, pe partea de mentenanță și de arhivare online! Nimic nu e de mirare când totul, până acum câteva luni, a fost la liber și pe încredere, atât cu excursiile necontenite în arhiva fizică a instituției cât și cu accesul în fișierele electronice ale comunei de la marginea Timișoarei…

5 COMENTARII

  1. Uaaau! De CoopGiroc se stie in urbea de pe Bega de multa vreme…Poate va indreptati putin atentia si spre Ghiroda, e mare si in floare…are aeroport…are buget. Reteta e aceeasi ca la toma :)) toti in administratie se acopera unul pe altul ,mai toti adusi de primar, de la portar la politist local care construieste fara acte pana la stanusoiu [ angajat :)) ] sedako, printre altele .
    Probabil sa nu se schimbe nimic, dar cu siguranta veti avea muuulti vizitatori noi unici pe site.
    HINT: urmeaza un PUG cu P+11
    Popcorn and Cheers !

  2. PRIMARIA din Giroc numai după combinații ii.solicitatile sa vedeți caci exista constructii pe teava de gaz de la trans gaz și nu se respecta distanta de la constructie fata de statile de pompare a gazului.uitativa între giroc și chisoda construiește din câte am înțeles tot Fedor blocurile pe stânga lângă statia de gaz.daca acolo se respecta distanta legala!!!!!Pana nu explodează ceva nu se întâmplă nimica.Fereasca Dumnezeu de un accident ca la Crevedia.Verificati și veti rămâne uimit.Toata stima domnule jurnalist

  3. INSP.IN CONSTRUCTII nu va cerceta acte de urbanism ale coop.oimob. giroc( e parte din sistem)La primaria giroc e o casta care se apară între ei.Din comisiile de cercetarea e parte mereu HA NES M(funct. cel mai corupt (a fost, este și va ramane).cunoaște legăturile sranse dintr procurori și primarul mort.DNA ne-a arătat ca arh.Roman Fl. este cinstit și sărac și ca s-ncercat a fi mituit de arab și de Minda.si ca la la primărie șanț funct.corecti de nemituit(de fapt au turnat ca să scape ei).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie