Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a fost pus sub urmărire de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu într-un dosar privind mai multe retrocedări ilegale făcute în baza Legii 112.
Conform DNA, alături de edilul în funcție, în dosar mai sunt cercetați și viceprimarul Dan Diaconu, fostul secretar Ioan Cojocari, fostul primar Gheorghe Ciuhandu, fostul viceprimar Traian Stoia şi fostul şef al Direcţiei de Patrimoniu, Martin Staia.
Ancheta procurorilor DNA a pornit după ce Corpul de Control al premierului a efectuat un control la Primăria Timişoara în 2015 privind modul în care s-au făcut mai multe retrocedări. După ce au fost sesizate mai multe nereguli, dosarul a fost trimis către organele competente.
Conform informațiilor de pe site-ul DNA, „În perioada 1996 – 2015, mai mulți funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara, precum și alte persoane, și-au încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 și au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al orașului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului.
Contextul desfășurării activităților infracționale este următorul: în luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist.
Această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.
Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată.
Cu toate acestea, funcționarii publici din cadrul primăriei Timișoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timișoara care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile.
Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu aveau nici o aplicabilitate în privința acelor persoane”.
Conform informațiilor de până acum, prejudiciul rezultat în urma vânzării a 967 de imobile se ridică la 40.000.000 de euro.
UPDATE
După audierile de la București, edilul a postat pe Facebook o imagine cu adresa prin care a cerut Corpului de Control al premierului să efectueze un control la primăriei şi a scris că „Vreau să fiu foarte clar:
1. Ancheta DNA este una firească și total legitimă. Asupra înstrăinării patrimoniului statului și administrațiilor locale, mereu au fost suspiciuni și DNA are chiar datoria de a face lumină. Eu însumi am cerut în 2013 să se facă lumină în această zonă atât de suspectă în percepția publică (vezi documentul din poza 1)
2. Eu nu sunt învinuit de nimic, nimeni nu este învinuit în această etapă a anchetei. Audierea mea a fost făcută în calitate de suspect, dată fiind semnătura mea pe cele două contracte
3. Preocuparea mea pentru legalitate absolută (risc pleonasmul) este dovedită de o mulțime de dispoziții scrise (respectiv note interne) și verbale prin care cer angajaților din aparat să respecte cu strictețe legea
4. În concret, cele două contracte semnate de mine au avut avize de legalitate de la juriști, dar, ulterior vânzării, eu am cerut, în scris, suplimentar deci, să mi se garanteze că vânzarea s-a făcut legal. Și mi s-a garantat! (vezi documentele din pozele 2, 3 și 4)”.