Proiectul West Summer University (WSU) are ca scop principal promovarea învățământului superior și vine în ajutorul elevilor, absolvenți ai clasei a XI-a, care sunt dezorientați cu privire la alegerea viitoarei facultăți. Timp de două săptămâni, cei 180 de elevi vor avea parte de simularea procesului academic prin participarea la cursuri, laboratoare și seminarii specifice anului I din cadrul celor 11 facultăți ale Universității de Vest din Timișoara. Nu va fi neglijată nici educația non-formală, participanții luând parte la o serie de traininguri, dezbateri pe diverse teme educaționale și nu numai, competiţii, vizite la principalele obiective turistice din oraş, seri sociale şi culturale etc.
Cei 180 de participanţi provin din 28 de judeţe ale României, dar şi din Republica Moldova, pentru prima dată la West Summer University participând şi 9 elevi basarabeni, datorită parteneriatului încheiat cu Organizaţia Studenţilor Basarabeni. Cu toţii au fost selectaţi dintre cele peste 450 de aplicaţii primite, în baza formularului de înscriere completat de ei. Pentru promovarea proiectului în rândul elevilor din România principalul partener a fost Consiliul Naţional al Elevilor, dar s-a colaborat foarte bine şi cu numeroase Inspectorate Şcolare Judeţene.
Din programul pregătit de organizatori pentru elevii participanţi putem remarca un concert-lecţie al artistului Emil Kindlein, ce va avea loc în data de 4 august, la Sinagoga din Cetate, o proiecţie de film şi o dezbatere organizate în parteneriat cu Centrul de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog al judeţului Timiş, o proiecţie de filme motivaţionale organizate în parteneriat cu Asociaţia Dreams for Life sau un treasure hunt ce îi va provoca pe participanţi să descopere principalele obiective turistice ale municipiului Timişoara.
Principalul partener şi, totodată, gazdă a proiectului este Universitatea de Vest din Timişoara, care vine în sprijinul viitorilor studenţi şi susţine West Summer University încă de la prima ediţie, iar Primăria Municipiului Timişoara, Regia Autonomă de Transport Timiş şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş susţin de asemenea buna desfăşurare a întregului eveniment.
”Aștept cu nerăbdare începutul acestui proiect atât de drag sufletului meu. Atât pentru elevi, cât și pentru organizatori, cred că acesta este cel mai frumos mod de a ne petrece două săptămâni din vacanță. Mediul universitar pe care îl vor putea observa direct îi va ajuta cu siguranță pe participanți în a lua o decizie corectă legată de facultatea la care se vor înscrie anul viitor” a declarat Mona Shirin Al-Ariqi, una dintre coordonatoarele generale ale proiectului.
”Ştim cât de greu îi este unui elev să îşi contureze în minte o imagine clară şi reală asupra a ceea ce înseamnă studenţia, de aceea OSUT vine în sprijinul lor şi organizează deja de 4 ani proiectul West Summer University, un proiect devenit tradiţional pentru organizaţie. Încercăm să îi obişnuim pe elevi cu toate aspectele vieţii de student, de aceea le-am pregătit un program foarte variat. Sperăm ca această experienţă să însemne pentru ei un proces prin care s-au dezvoltat, şi-au descoperit pasiunile, şi-au dezvoltat cultura generală şi în urma căreia vor fi capabili să facă o alegere responsabilă pentru viitorul lor. De asemenea, sperăm să se molipsească cu «microbul» voluntariatului şi să îi regăsim în mişcarea studenţească în viitor” a declarat Vlad Cherecheș, președintele OSUT.
Primul proiect de acest tip a fost iniţiat în urmă cu șapte ani de către Organizaţia Studenţilor din Universitatea Babeş-Bolyai, sub numele Junior Summer University, WSU fiind a doua universitate de vară pentru elevi din România.
Pentru mai multe detalii, cei interesați sunt invitați la deschiderea oficială a proiectului joi, 24 iulie 2014, începând cu ora 09:30, în Aula Magna ”Ioan Curea” a Universităţii de Vest din Timişoara (Bulevardul Vasile Pârvan numărul 4).