Memorandumul aprobat de Guvern prevede constituirea comisiei care urmează să analizeze posibilitățile exercitării dreptului de preempțiune al statului. ”Statul trebuie să depună un efort pentru cumpărarea capodoperei lui Constantin Brâncuși. Achiziționarea statuii ar fi un semn de respect față de o piesă a patrimoniului nostru cultural de talie mondială”, a declarat viceprim-ministrul Kelemen Hunor.
Mandatarul proprietarilor a demarat pe 3 septembrie procedura de înştiinţare a Ministerului Culturii în vederea exercitării dreptului de preempţiune, conform obligaţiei reglementate de Legea privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil. ”Bugetul restrâns al Ministerului Culturii pentru anul 2014 nu permite achiziţionarea de bunuri culturale mobile. Pentru a ne putea exercita dreptul de preempţiune conform legii, trebuie să se aloce fondurile necesare. Totodată, prin acest Memorandum, am propus constituirea unei comisii care va avea rolul de a elabora o notă privind rezultatul negocierilor, pe care o va înainta, în vederea aprobării, Guvernului României. Trebuie să arătăm că știm să apreciem acest tezaur cunoscut la nivel mondial”, a mai precizat Kelemen Hunor.
Statuia a fost clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului cultural naţional în anul 1998. Potrivit legii, bunurile culturale mobile proprietate a persoanelor fizice sau juridice de drept privat, clasate în categoria Tezaur, pot face obiectul unei vânzări publice numai în condiţiile neexercitării dreptului de preempţiune de către statul român, prin Ministerul Culturii, şi cu respectarea dispoziţiilor legale.
Demersurile inițiate de ministrul Culturii vin și în sprijinul procesului demarat de Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului, de a adăuga Ansamblul monumental ”Calea Eroilor” din municipiul Târgu Jiu pe Lista reprezentativă a patrimoniului mondial UNESCO.
Foto:gandul.info