Joi, 27 martie 2014, în jurul orei 10:30, poliţiştii Serviciului Rutier Timiş au oprit pentru control un moped care se deplasa pe raza oraşului Sânnicolau Mare. În urma verificărilor efectuate, oamenii legii au constatat că P. Traian, de 19 ani, din localitatea Tomnatic, a condus vehicolul pe două roţi pe strada Aleea Miron Costin din oraş, ia acesta nu era înmatriculat în circulaţie. Nici cel care conducea nu deţine permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule.
Cel de-al doilea caz făcut public de poliţişti datează de ieri, când, în jurul orei 19:30, poliţiştii Secţiei 1 Rurală Timişoara, au oprit pentru control un autoturism care se deplasa pe raza localităţii Dumbrăviţa. In urma verificărilor poliţiştii au constatat că B. Roxana, de 27 de ani, din Timişoara a condus un autoturism pe strada Petofi Şandor din localitate, având autorizaţia de circulaţie provizorie expirată din data de 21 februarie 2014.
În ambele cazuri poliţiştii au întocmit dosare penale.
ATENŢIE! Următoarele fapte reprezintă infracţiuni:
• Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, neînmatriculat sau neînregistrat.
• Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai cu număr fals de înmatriculare sau de înregistrare.
• Tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau de înregistrare.
• Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărui plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulaţie în România.
• Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoana care nu poseda permis de conducere.
• Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoana al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau sub-categoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România.
• Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoana care are o îmbibaţie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte.
• Stabilirea prezenţei alcoolului în aerul expirat sau testarea preliminara a prezentei în organism a substanţelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora se face de către Poliţia Rutieră, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate. Stabilirea concentraţiei de alcool în aerul expirat se face de către Politia Rutieră, cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic. Persoana care conduce un autovehicul sau tramvai, testată de poliţistul rutier cu un mijloc tehnic certificat şi depistată ca având o concentraţie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, poate solicita acestuia să i se recolteze probe biologice de către unităţile sau instituţiile medicale prevăzute în lege, în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge.
• Persoana care conduce un autovehicul sau tramvai, testată cu un mijloc tehnic certificat ca având o concentraţie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării probelor biologice sau testării cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic.
• Conducătorilor de autovehicule sau tramvaie, testaţi în trafic cu un mijloc tehnic certificat, care indica prezenta, în produsele biologice, a unor substante sau produse stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora li se recoltează obligatoriu probe biologice.
Respectaţi aceste mesaje preventive precum şi regulile de circulaţie, pentru propria dumneavoastră siguranţă, iar în cazul în care aţi fost martorul unui accident rutier apelaţi de urgenţă numărul 112 – sesizând în acest fel Poliţia şi echipele medicale ( în cazul în care există victime).