Timișorenii sunt oameni inteligenți și așa trebuie să devină și orașul – un Smart City

- Advertisement -

Începând de ieri, Cluj-Napoca a mai bifat o premieră națională: a făcut primul pas spre titlul de “Smart City”. E adevărat, unul mic, dar foarte important pentru comunitatea ardeleană.

Practic, o stradă periferică din Cluj, nu una centrală, a devenit, în întregime, cea mai “inteligentă” alee din România: wireless, încărcătoare smartphone, prize pentru biciclete sau trotinete electrice, bănci inteligente, panouri informative, iluminat pe sistem LED, camere video, surse de energie alternativă și toate acestea, interconectate, astfel încât, în funcție de trafic, se realizează economii financiare semnificative la bugetul local.

Și Timișoara ar fi putut fi în această situație, nu de ieri ca și Clujul, ci de mai bine de șase ani, dacă autoritățile locale ar fi fost receptive la o asemenea idee care, de mai bine de un deceniu, este implementată cu succes în marile orașe ale Europei.

Ciprian Chihaia
Ciprian Chihaia

Nu o spunem noi, ci Ciprian Chihaia, unul dintre puținii experți pe care-i are Timișoara, în soluții inteligente de mobilitate urbană și de “Smart City”: “Am tot încercat să venim și să punem umărul la dezvoltarea inteligentă a Timișoarei. Am pus pe masă, în colaborare cu partenerii noștri externi, soluții concrete, idei de finanțare și un proiect la cheie. Ultima prezentare pe care am făcut-o autorităților locale, privind conceptul de “Smart City”, a fost în 2014. Adică, în urmă cu mai bine de 6 ani. La prezentări, receptivitatea a fost maximă, feedback-ul foarte bun dar, în pur stil românesc, nimeni nu ne-a mai contactat. Decidenții nu au fost interesați, nici măcar să facă economie la bugetul public, ca să nu mai vorbim de ușurarea vieții cetățeanului și alte aspecte cotidiene, absolut benefice pentru toți locuitorii”.

Timișoreanul Ciprian Chihaia explică, într-o cheie aparte și pe înțelesul tuturor că, astăzi, toate orașele europene, folosesc, din plin, conceptul de “Smart City”, în sensul că utilizează inovațiile tehnologice și digitale, aflate în sfera comunicațiilor și informațiilor, pentru necesitățile crescânde ale locuitorilor, ușurându-le viața de zi cu zi prin: îmbunătățirea serviciilor publice, creșterea nivelului de confort și de trai, eficientizarea consumului de resurse dar și reducerea cheltuielilor publice pe termen mediu și lung.

“Timișorenii sunt oameni inteligenți și așa trebuie să devină și orașul nostru – un Smart City. Timișoara tinde spre zonă metropolitană de ani de zile, dar niciodată nu se va realiza, cu adevărat, acest deziderat, dacă conceptul de “oraș inteligent” rămâne la stadiul de dorință sau de poveste. Aceasta este și explicația pentru care, astăzi, Timișoara este un oraș haotic, cârpit, sufocat și blocat. Conceptul de Smart City oferă exact soluțiile tehnologice “custom made” (n.n.- pe măsură) de care Timișoara are atât de mare nevoie pentru a rezolva: aglomerația urbană, siguranța publică, poluarea, deșeurile, traficul anevoios etc. Vedem cu totii că, în acest moment, infrastructura tehnologică a Timișoarei este fragmentată, învechită, neactualizată, depașită și subdezvoltată pentru nevoile curente ale cetățenilor. Ca să nu mai vorbim despre birocrație…”, spune Ciprian Chihaia.

Expertul timișorean, în soluții de mobilitate și inteligență urbană, susține că cetățenii ar fi primii care ar avea de câștigat, dacă ideea de “Smart City” ar fi îmbrățișată de autoritățile locale. Oamenii ar deveni mult mai prietenoși cu mediul, în primul rând.

Interacțiunea cu autoritățile ar fi mult mai ușoară și, nu în ultimul rând, orientarea către un viitor, susținut de tehnologii inteligente și integrate, ar fi în beneficiul generațiilor viitoare.

“Nu am renunțat la ideea de a transforma Timișoara în primul “Smart City” din România. Mă gândesc, în primul rând la copilul meu și la familia mea. Am avut o discuție aplicată, pe proiect, cu dr. Marius Craina, care a îmbrățișat conceptul, încă din prima clipă și care m-a convins să mă alătur echipei sale de consilieri locali, în cursa pentru Primăria Timișoara. Așadar, acum, am convingerea că voi reuși să duc acest proiect, până la capăt. E o chestiune de percepție, mă gândesc: dacă nu am reușit, să fac viața timișorenilor mai ușoară, fiind de partea “greșită” a ușii, poate voi reuși, intrând pe cealaltă parte”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie